Da li vam smetaju korovske biljke?

Gardening, Garden, Weed, Pluck, Ornamental Garden


Borba sa korovom nikad nema kraja, posebno kada se radi o višegodišnjim biljkama koje se šire rizomima. Sirak i pirika su prave napasti. Uklanjanje jednogodišnjih korovskih biljaka je mnogo jednostavnije kada su u početnoj fazi razvoja.

Korovske biljke nisu samo "divlje biljke". Paradajz je korov kada naraste na mjestu gdje smeta, nije planiran. Menta je korovska biljka kada se proširi na gredicu bijelog luka. 

Maslačak može biti koristan kada raste na nekoj livadi. Pored toga što ima niz korisnih osobina vezanih za zemljište i livadu on daje ranu hranu pčelama i drugim insektima.

Bez obira o kojoj biljnoj vrsti se radi možemo izabrati metod kojim ćemo ih ukloniti. Najlakše je uzeti totalni herbicid i kratkotrajno uništiti korov, a dugotrajno zatrovati zemljište. Zbog toga prednost treba dati uklanjanju korova metodama koje ne narušavaju prirodi i naše zdravlje.

Mehaničko uklanjanje korova

Čupanje i kopanje su najčešći i najdostupniji načini uklanjanja korova.Naš uspjeh zavisi od vrste korovskih biljaka, a rad može biti veoma naporan i dugotrajan. Najlakše se uklanjaju jednogodišnji, mladi korovi. Kod vrsta sa jakim korjenom i rizomima postupak se treba ponavljati tri puta za redom. Čim primjetimo da se korov obnavlja postupak ponoviti. Na ovaj način se korijen iscrpljuje i gubi vitalnost. To dovodi do sušenja korijena, rizoma.

Čupanje korova se najlakše obavlja poslije kiše. Biljke se zajedno sa korijenom lakše čupaju. 

Prilikom svakog čupanja i kopanja potrebno je ukloniti biljke sa površine koju čistimo. Ponesimo kantu u koju ćemo ubaciti korovske biljke i kada se kanta napuni korov iznosimo sa površine.

Malčiranje površine

Različiti materijali mogu nam pomoći u suzbijanju korova na gredicama, stazama, u voćnjaku ili dvorištu. Možemo koristiti: sijeno, slamu, koru drveća, komade cigle, stare tepihe, lišće.

Sijeno se koristi ukoliko je trava košena prije osjemenjavanja. Ukoliko je trava sa sjemenom samo ćemo proširiti korovske biljke. Svježa trava se ne koristi kao malč u bašti neposredno poslije košenja. Svjež malč može izazvati trulenje gajenih biljaka. Potrebno je sačekati da se pokošena trava prosuši.

Prekrivanje tepihom će pomoći kada se na manjoj površini pojavi sirak. Tepih se drži dok sirak u potpunosti ne ugine. Ponekad se i stari tepih raspadne dok sirak ispod tepiha izgubi zelenu boju i osuši se.

So kao totalni herbicid

Obična so može da se koristi kao totalni herbicid. Od soli možemo napraviti rastvor ili koristiti običnu so. Korovske biljke tretiramo rastvorom soli ili biljke pospemo. Kada koristimo običnu so treba uzeti 1,5kg na 1m2.  Kiša će rastvoriti so i tek tada će so djelovati.

So čini zemlju neplodnom i treba je koristiti na tlu koje se ne obrađuje. Najčešće svoju primjenu nalazi kada su u pitanju korovske biljke nikle između popločanih staza.

Soda bikarbona i sapun

Kombinacija sode bikarbone i rendanog sapuna ima isti efekat kao i totalni herbicid. Kao i u slučaju soli tretirana površina nije više pogodna za rast drugog bilja.

Postoje i mnogi drugi recepti za prirodne herbicide, ali o tome u sljedećim tekstovima.





Comments