Bagremov moljac miner

 

Prstaste mine Bagremovog moljca minera



U šetnji sam zapazila mine Bagremovog moljca mina. Većina ljudi ne obraća pažnju na insekte i štete od njih, ali ima i nas kojima je to zanimljivo.

Mnogo je insekata oko nas na koje ne obraćamo pažnju, a koji svake godine pričinjavaju štetu. Bagremov moljac miner Parectopa robiniella je jedan od tih neprimjetnih insekata. Obično ne primjećujemo ovog malog „leptirića“ i njegove mine na listovima bagrema. Ovaj svjetski putnik vodi porijeklo iz Sjeverne Amerike i stigao je 1970. godine u Italiju. Prvo je uočen na bagremu u okolini aerodroma u Milanu. Na području ex- Yu uočen je ranih osamdesetih godina i od tada je stalno prisutan.

 

Mine Bagremovog moljca su karakterističnog prstatsog oblika. Svjetlije su od okolnog tkiva lista. Kod jakog napada ove štetočine mine u potpunosti mogu da prekriju listove, a veliki broj larvi i ne završi svoj razvoj jer nema prostora u listu za njihov razvoj. Svojom ishranom larve smanjuju površinu lista, stvaranja hrane i dovode do propadanja listova.

 Odrasli moljac je mali, zanimljiv, šareni insekt.

Bagrem kao drvna vrsta nije interesantan za industriju, ali je veoma značajan za pčele i pčerastvo. Iscrpljivanjem bagrema, njegovom defolijacijom, smanjuje se obim cvjetanja, odnosno smanjuje se pčelinja paša.


Ovaj mali moljac ima dvije generacije u toku godine. Odrasle jedinke se pojavljuju od kraja maja do sredine juna, a nakon oplodnje ženske jedinke polažu jaja sa donje strane lista bagrema. Cijeli razvoj larve odvija se u listu, a po završetku razvoja larva se spušta na tlo. Pronalazi zaklon u biljnim ostacima ili plitkom, površinskom sloju zemlje gdje se odvija preobražaj u odraslog insekta. Razvoj larve i pojava novog insekta traje oko mjesec dana. Odrasli insekti se javljaju od polovine jula do kraja avgusta.

 


Comments