Na kojoj dubini povrće razvija korijen?

 



Dubina oraničnog sloja zemljišta, njegova rahlost, struktura, nivo podzemne vode su samo neki od faktora koji djeluju na dubinu razvoja korijena povrtarskih kultura koje uzgajamo.

Neke vrste povrća prirodno razvijaju plitak korjenov sistem. Na dubini od 30cm svoj korijen razvija zelena salata, matovilac, rukola, špinat, rotkvice, keleraba, crveni i bijeli luk.

Na dubini između 30 i 50cm razvija se korijen paprike, paradajza, pasulja, graška, boba, krastavca, mrkve, celera, peršuna, poriluka.

Najdublje korijen razvijaju kukuruz, pastrnak, šparoga. Njihov korijen prodire u dubinu do 1m.

Nadublje u zemljište prodire korijen tikve, čak i preko 150cm.

Bez obzira da li uzgajamo povrće u bašti ili posudi moramo imati na umu na kojoj dubini se razvija korijen odabrane vrste povrća. Samo tako ćemo uživatiu ljepoti našeg povrća i slasnim plodovima.

Prilikom sadnje odaberimo povrće koje odgovara karakteristikama našeg zemljišta i dubini oraničnog sloja.


Comments