Za i protiv krompira

 



Krompir je namirnica koju možemo koristiti na milion načina. I pored toga što je označen kao "sirotinjska hrana" krompir je bogat mnogobrojnim korisnim sastojcima. U gastronomiji prošlih generacija krompir je bio veoma cijenjen, ali je korišten i u narodnoj medicini. Naravno, govorim o krompiru koji je uzgajan na prirodan način i u kojem nema ostataka pesticida.

Krompir u gastronomiji

Nepravedno je optužen da deblja, ali sam krompir nije krivac. Pravednije bi bilo da optužimo način pripreme krompira. 
Sam krompir može da se pohvali sadržajem vitamina C i vitamina B6. Od minerala sadrži: kalijum, fosfor, mangan, cink i druge minerale. Pored vitamina i minerala sadrži vlakna koja pospješuju probavu, daju osjećaj sitosti i snižavaju holesterol.
Vitamin C iz krompira je odličan antioksidant, vitamin B6 ulazi u sastav serotonina - hormona sreće.

Kako će krompir djelovati na naš organizam zavisi od načina pripreme. On ima visok glikemijski indeks. Zbog toga možemo dati minus krompiru, jer kod pretjerane upotrebe može dovesti do viška kilograma, dijabetesa, srčanih oboljenja.

Negativne osobine krompira možemo izbjeći umjerenim konzumiranjem i načinom pripreme. Kuvan krompir je mnogo zdraviji nego pržen, pečen krompir ili pire. Pržen i pečen krompir uzrokuju brz rast glikemijskog indeksa, usvajaju mnogo masnoće tokom pripreme, sadrže materije koje pogoduju nastanka tumora.

Međutim, izbjegavanjem pripremanja krompira prženjem i pečenjem sa mesom možemo ga koristiti kao mnogo zdraviju namirnicu.

Pripremanjem krompira sa ribom i maslinovim uljem možemo učiniti mnogo za svoje zdravlje.

Krompir u narodnoj medicini

Zanemarena je upotreba krompira u narodnoj medicini, a koristi se od snižavanja temperature do liječenja sluzokože stomaka.

Kada se sirov krompir nariba i prelije vrelom vodom dobijamo odličnu kupku za otečene i bolne noge i ruke kod ljudi koji imaju problema sa gihtom i reumom.

Ukoliko želimo da konzumiramo krompir, a da se ne udebljamo, pripremamo ga bez soli, vrhnja-pavlake, maslaca. U suprotnom, kada želimo da se udebljamo konzumiraćemo krompir pripremljen sa masnoćama. Posebno je za debljanje dobar krompir pire pripremljen sa punomasnim mlijekom, maslacem i sirom.

Comments