Ulje od maslačka

 




Maslačak!

Nema biljne vrste koju ljudi nisu toliko predstavili kao nepoželjan korov, a koja je toliko korisna. Postoji milion razloga da se priča o dobrobiti maslačka, posebno o njegovoj ljekovitosti. Cvjetovi maslačka se od davnina koriste u narodnoj medicini, a posebno je cijenjeno ulje od maslačka.

Kako da napravimo ulje od maslačka?

Za pripremu ulja od maslačka trebaće nam cvjetovi. Najbolje je da cvjetove uberemo u prirodi, daleko od saobraćajnica, grada, oranica i voćnjaka koji se tretiraju pesticidima.

Osim cvjetova za izradu ovog ulja neophodni su nam: maslinovo ulje, teglice, cjedilo, čista krpa ili papir.

Ubrane cvjetove potrebno je u jednom sloju raširiti po krpi ili papiru i ostaviti 24h da se prosuše. Svježe ubrani cvjetovi maslačka imaju veći sadržaj vode koja može izazvati kvarenje cvjetova maslačka u teglici i uzrokovati pojavu plijesni.

U čistu staklenu teglu stavimo prosušene cvjetove maslačka i prelijemo maslinovim uljem. Manjom kašikom lagano promiješamo sadržaj kako bi izašao zarobljen vazduh. Teglicu nadopunimo sa još cvjetova i prelijemo uljem. Ponovo promiješamo. Nivo ulja treba da je iznad cvjetova maslačka. Teglicu dobro zatvorimo poklopcem.

Napunjena teglica se ostavi 14 dana na sunčanom mjestu. Ne preporučuje se da sadržaj stoji duže u teglici. Cvjetovi maslačka imaju veliki sadržaj vode koja će izazvati kvarenje ulja zbog pojave plijesni.

Sadržaj teglice procijedite kroz sitno cjedilo ili ako je cjedilo sa većim otvorima stavite preko njega gazu. Tako ćete lakše iscijediti sadržaj iz cvjetova. Najbolje je ovo ulje čuvati u tamnim, staklenim bočicama ili teglicama na suvom i tamnom mjestu gdje nema direktnog grijanja, ali ne smije da smrzne. Ulje može da traje do 9 mjeseci kada se čuva na ovakav način. Svaka promjena mirisa je znak da se ulje pokvarilo i da ga treba baciti.

Ljekovitost ulja od maslačka

Ovo ulje je izuzetno ljekovito. Pomaže kod bolova koje izaziva giht, bolova u mišićima i zglobovima, umanjuje stres i napetost, ukočenosti vrata i leđa, otečenosti. Veoma dobro djeluje protuupalno, posebno kada su u pitanju giht i artritis.

Ulje maslačka možemo koristiti za kozmetičke tretmane, jer je odlično za hidrataciju kože koja je suva.

U narodnoj medicini se ovo ulje često naziva "Žensko ulje" zbog izuzetnog djelovanja kod problema sa ženskim oboljenjima, kao što su: razne ciste, problemi sa dojenjem ( kod natečenosti dojki ), problema sa bradavicama, čak se preporučuje i kod problema sa karcinomom jer olakšava tegobe.

Kao i za sve narodne lijekove posavjetujte se sa svojim liječnikom.

Primjena ulja od maslačka

Najbolje je kada se dva do tri puta dnevno obavi masaža sa upotrebom ovog ulja.




Comments