Kućni ljubimci i alergije

 




Iz jednog razgovora sa prijateljem veterinarom saznala sam da vlasnici ljubimaca nisu svjesni koliko njihovi ljubimci imaju problema sa alergijama na polen.

 Poput ljudi i životinje mogu imati alergijske reakcije na mnogobojne biljne vste. Najčešće se radi o sezonskim reakcijama na polen. Sitna zrnca polena raznosi vjetar, a najveća koncentracija polena je na površini zemlje, pokrovnoj travi. U prizemnom sloju je veća koncentracija polena koju životinje udišu. Mačke i psi trče, valjaju se i leže na tlu, travi i njihovo krzno sakuplja polen. Velika količina polena preko krzna dospjeva na površinu kože i izaziva svrbež. Kao i kod ljudi, javlja se iritacija disajnih puteva i problemi sa disanjem.

Mnogi vlasnici ne primjete da njihovi ljubimci imaju alergijsku reakciju na polen. Trljaju njuškice o pod ili namještaj, učestalo se češu, kašlju, ozleđuju se, teško dišu, sline, slabije jedu.

Ljubimci nam ne mogu reći šta ih muči. Kada primjetimo da se pojavljuju navedeni simptomi jedino što možemo učiniti je da ih odvedemo veterinaru koji će propisati terapiju.

Na nama je da otkrijemo šta izaziva alegiju. Ukoliko se utvrdi da alergiju izaziva polen potrebno je otkriti o kojoj biljnoj vrsti se radi. Da li se ta biljna vrsta može eliminisati iz okruženja? Potrebno je posmatrati svog ljubimca. Kuda se kreće? Da li ljubimac reaguje na polen drveća, grmlja, travnih vrsta, cvijeća ili dugog bilja koje uzgajamo. Najlakše je eliminisati jednogodišnje biljke. Potrebno je tačno utvrditi da li alergiju izaziva polen ili kontakt sa tom biljkom.

Biljke alergeni

Veliki je broj biljnih vrsta čiji polen izaziva alergije kućnih ljubimaca. Ambrozija, kiselice, topola, breza, vrba, hrast, kalistemon, troskot, tradeskantije, ukrasne jagorčevine, čičak, mlječike samo su neke od biljaka koje mogu izazvati alegije kod kućnih ljubimaca.


Comments