Da li se bavite kalemljenjem voćnih sadnica?

 

Posađene podloge koje sam kupila


Voćne sadnice možemo kupiti, ali ih možemo i sami pripremiti. Svake godine ukalemim nekoliko sadnica za sebe, a nekoliko je razloga za to. Prvi je što sam odrasla uz priču da je moj djed bio poznat kalemar i uz voće koje je on kalemio. Drugi razlog je da ne zaboravim sve što sam o kalemljenju učila. Treći je ljubav prema raznim vrstama voćaka, a posebno prema starim sortama. Na kraju je divno da nešto što sami napravimo uspije, u ovom slučaju da uberem plodove voća sa stabala koja sam sama ukalemila.

Šta vam je potrebno za kalemljenje?

Prije nego što krenete u avaturu da sami ukalemite sadnicu potrebno je da imate kalemarski nož, voćarske makaze, trakica ili gumica, podlogu i plemku i dobru volju da naučite kako se to radi.

U slučaju da tek učite kako se to radi uzmite grančice vrbe, jer su lako dostupne, nećete se ljutiti ako nešto pogrešno uradite što ste uništili plemke i drvo je lako za vježbanje.

Podloge možete sami uzgojiti ili kupiti. Ako se odlučite da ih sami uzgojite najbolje je da uzmete sjeme divljih predstavnika vrste. Za to će vam trebati vrijeme, prostor i znanje o sjetvi i uzgajanju. Zbog toga je za početnike najbolje da kupe podloge i riješe se brige i stresa, a mnogo su jeftinije od gotovih sadnica.

Zašto kalemiti i šta time dobijamo?

Vjerovatno ste nekad poželjeli da imate voćku koja ima sočne plodove koje jedete ili želite da razmnožite neku staru sortu. Upravo će vam različite tehnike kalemljenja to omogućiti, vjerno prenošenje osobina određenog stabla.

Dobijate mogućnosti da razmnožite sorte, ovo se odnosi na stabla starih sorti koje ne možete ili teško pronalazite u rasadnicima i prodaji. Osim toga, veće je zadovoljstvo nego da samo kupite gotove sadnice.

2023. godina!

Ove godine sam se odlučila da kupim već gotove podloge iz rasadnika. Posadila sam ih u dva reda u malom dijelu bašte.

Plemke sam uzela sa stabala koja su mi interesantna, a kako se mogu uzeti i čuvati plemke možete pročitati na linku.

Nastaviće se...


Comments

Post a Comment