Biljke na Mjesecu?

 


Za ljubitelje svemira i istraživanja van zemlje evo vijesti o projektu koji će istraživati mogućnosti uzgajanja biljana na Mjesecu.

Ako sve bude teklo po planu NASA  će za 2026. realizovati misiju Artemis III u okviru koje će astronauti postaviti prvi staklenik na Mjesecu u okviru eksperimenta Lunar Effects on Agricultural Flora LEAF ili Mjesečev uticaj na poljoprivrednu floru. Pored toga realizovaće se još dva projekta.

Tri instrumenta će biti postavljena u blizini južnog pola Mjeseca i oni će pikupljati vrijedne naučne podatke o mjesečevoj okolini, unutrašnjosti i kako dugotrajno održati ljudsko prisustvo na ovom satelitu.

U svom saopštenju su naveli da će LEAF biti prvi eksperiment za posmatranje procesa fotosinteze, rasta i sistemskih odgovora na stres koji predstavljaju svemirsko zračenje i djelomična gravitacija. Podaci o rastu i razvoju biljaka, zajedno s parametrima zaštite okoline, pomoći će naučnicima da razumiju upotrebu biljaka uzgojenih na Mjesecu za ishranu ljudi i podrške života na Mjesecu i dalje u svemiru. LEAF vodi Christine Escobar iz Space Lab Technologies, LLC, u Boulderu, Colorado.

Za više informacija posjetite

https://science.nasa.gov/lunar-science


Comments