Gdje ćete posijati kukuruz?

 

Foto: Ranka Vojnović

Prema kukuruzu se ponekad odnosimo dosta nemarno i mislimo da može uspjevati na svakoj parceli. Međutim, nesvjesno možemo sami sebe sabotirati i dobićemo nizak prinos.

Kao kultura kukuruz je manje zahtjevan od drugih vrsta. Možemo ga uzgajati na različitim tipovima zemljišta, ali izbjegavajte teška, glinovita, hladna i zabarena, kao i pjeskovita i suva.

Izuzetno im neodgovaraju parcele gdje je veoma visok nivo podzemnih voda i gdje dolazi do plavljenja.

Odgovara mu kada je zemljište rahlo, bogato organskim materijama, dobrih vodno vazdušnih osobina, sa dubokim plodnim profilom. Fosfor, kalijum i  magnezijum trebaju biti u formama koje su lako dostupne, jer kukuruz ima veći zahtjev za ovim hranivima. Biće dobre i pjeskovita zemljišta pod uslovom da je dobra opskrbljenost vodom i hranivima.

Odgovaraće mu da u jesen parcelu pođubrimo organskim đubrivima, kao što je stajnjak. Izuzetak je kada se radi o lakim, propusnim zemljištima kada je đubrenje bolje obaviti u proljeće kako bi smanjili ispiranje hranjivih materija.

Za dobar rast, razvoj i plodonošenje obratite pažnju na ph reakciju zemljišta, odnosno da li se radi o kiselom ili baznom zemljištu. Kukuruzu odgovara blago kiselo do neutralno zemljište, jer je u takvoj sredini korjenu najlakše da usvaja hraniva.

Na kiselim zemljištima može doći do problema usvajanja fosfora, ali i dugih hraniva koja prelaze u oblike koji ih čine nedostupnim za usjev. Stajnjak ili druga organska đubriva neće biti iskorišćeni.

Sjetvu ne obavljajte na parcelama gdje ste obavili kalcifikaciju, jer će bojni negativni procesi da umanje prinos.


Comments