Volimo velike, sočne, crvene
jagode. Do njih nije lako doći, osim ako ih ne kupite. Međutim, okus kupljenih
jagoda i onih koje uberete u svojoj bašti se ne može upoređivati. U baštenskim
jagodama koje uberete svojom ukom “kao da je Sunce sakupilo svu slatkoću i okuse”.
Osim što smo posadili jagode
ili očistili stare živiće od osušenog lišća , prorijedili bokor i uklonili
izdanke, potrebno je obaviti prihranjivanje ili đubrenje kao bi dobili krupne
plodove.
Tri termina prihranjivanja
Prvi termin dodavanja
hraniva je na početku vegetacije, kada krene rat bokora. Tada se dodaju đubriva
bogata azotom, elementom rasta.
Drugi termin je u fazi pupanja
i početka cvjetanja kada se dodaju izbalansirana đubriva bogata azotom, ali i ostalim
mineralima, poput kalijuma, magnezijuma, fosfora i drugih.
Teći termin je u mom kraju
sada, biljke jagode su u fazi intenzivnog cvjetanja i početak je formiranja
plodova. Sada se obavlja prihrana đđubrivima koja su bogata kalijumom,
magnezijumom, borom, kalcijumom. Izbjegavajte đubriva bogata azotom. Sada nam
ne treba hrana za stvaranje lisne mase, dodajemo đubriva koja će hraniti
plodove.
Dajte prednost đubrivima
koja sadrže i mikroelemente. Navela sam bor, jer je odgovoran za oplodnju
cvjetova i formiranje plodova.
Kada posmatramo biljčicu
jagode ona je mala, ali ne treba zaboraviti da je i tako mala biljka moćna
fabrika koja treba da ishrani velike, sočne plodove. Na vama je da joj obezbjedite hranu. Najveća
potrošnja je u periodu masovnog cvjetanja i plodonošenja.
Veliki je izbor đubriva koja
možete koristiti: kompost, kompostni čaj, đubriva na bazi biljaka, glistenjak,
đubriva na bazi algi, đubriva sa dodatkom zeolita i/ili aminokiselina.
Bez obzira šta odabrali neka to budu izbalansirana đubriva sa nešto većim sadržajem kalijuma, jer je ovaj element odgovoran za slatkoću plodova.
Foto: Pixabay/Shirley810
Comments
Post a Comment