Da li ste prihranili jagode?

 

Volimo velike, sočne, crvene jagode. Do njih nije lako doći, osim ako ih ne kupite. Međutim, okus kupljenih jagoda i onih koje uberete u svojoj bašti se ne može upoređivati. U baštenskim jagodama koje uberete svojom ukom “kao da je Sunce sakupilo svu slatkoću i okuse”.

Osim što smo posadili jagode ili očistili stare živiće od osušenog lišća , prorijedili bokor i uklonili izdanke, potrebno je obaviti prihranjivanje ili đubrenje kao bi dobili krupne plodove.

Tri termina prihranjivanja

Prvi termin dodavanja hraniva je na početku vegetacije, kada krene rat bokora. Tada se dodaju đubriva bogata azotom, elementom rasta.

Drugi termin je u fazi pupanja i početka cvjetanja kada se dodaju izbalansirana đubriva bogata azotom, ali i ostalim mineralima, poput kalijuma, magnezijuma, fosfora i drugih.

Teći termin je u mom kraju sada, biljke jagode su u fazi intenzivnog cvjetanja i početak je formiranja plodova. Sada se obavlja prihrana đđubrivima koja su bogata kalijumom, magnezijumom, borom, kalcijumom. Izbjegavajte đubriva bogata azotom. Sada nam ne treba hrana za stvaranje lisne mase, dodajemo đubriva koja će hraniti plodove.

Faza cvjetanja i plodonošenja

Dajte prednost đubrivima koja sadrže i mikroelemente. Navela sam bor, jer je odgovoran za oplodnju cvjetova i formiranje plodova.

Kada posmatramo biljčicu jagode ona je mala, ali ne treba zaboraviti da je i tako mala biljka moćna fabrika koja treba da ishrani velike, sočne plodove.  Na vama je da joj obezbjedite hranu. Najveća potrošnja je u periodu masovnog cvjetanja i plodonošenja.

Veliki je izbor đubriva koja možete koristiti: kompost, kompostni čaj, đubriva na bazi biljaka, glistenjak, đubriva na bazi algi, đubriva sa dodatkom zeolita i/ili aminokiselina.

Bez obzira šta odabrali neka to budu izbalansirana đubriva sa nešto većim sadržajem kalijuma, jer je ovaj element odgovoran za slatkoću plodova.

Foto: Pixabay/Shirley810


Comments