EU: Stiže novi Zakon o poboljšanju zemljišta

 

Foto: Ranka Vojnović

"Na vrijeme su se sjetili."

Čitam kako je  Evopski parlament odobrio prijedlog Zakona o zemljištu u kome je u fokusu praćenje i poboljšanje ekološkog statusa zemljišta u EU. Ovaj prijedlog ima za cilj poboljšanje zdravlja zemljišta do 2050. godine.

Procijenjeno je da 60 do 70 % zemljišta u EU pripada kategoriji zemljišta narušenog kvaliteta zbog mnoštva faktora. Prije svega veliki problem je širenje gadova i zauzimanje površina, intenzivna poljoprivredna obrada zemljišta i korištenje, klimatske promjene i niska stopa recikliranja zemljišta. Prve procjene govore da će godišnja cijena ozdravljenja zemljišta će biti 50 milijardi evra.

Osim praćenja i poboljšanja u Zakonu je predviđena sanacija površina koje su kontaminirane i čije je kvalitet doveden u pitanje. Na osnovu podataka Evropske komisije procijenjeno je da u EU postoji oko 2,8 miliona potencijalno degradiranih lokacija. Podržan je prijedlog da se uspostavi lista ovakvih lokacija i to najkasnije četiri godine nakon stupanja na snagu ovog Zakona.

Predložena je klasifikacija na pet nivoa za procjenu zdravlja zemljišta. Tri se odnose na ekološko stanje (visoko, dobro i umjereno), a dva na degradirana zemljišta (degradirana i ozbiljno degradirana).

Pema predloženom zagađivači moraju platiti troškove, jer će obaveza članica EU biti da istraže, procijene i očiste kontaminirana područja.

Zakon bi trebao biti službeno ratifikovan od strane EU Vijeća ministara.


Comments