Kako ubrzati klijanje i nicanje peršina?

 

Peršin ima sitno sjeme koje klija veoma sporo, jer sadrži eterična ulja koja usporavaju procese klijanja.

Postoje brojne tehnike kojima možemo smanjiti njihov uticaj i ubrzati klijanje i nicanje.

Jednostavna tehnika je da se sjeme opere. Biće nam potrebna topla voda. Sjeme stavimo u čašu i prelijemo toplom vodom. TOPLOM, ne vrelom. Vrela voda će uništiti klicu. Neka temperatura vode bude oko 40°C.

Tokom tri dana mijenjate toplu vodu jednom u danu.

Za to vrijeme će da se ispere eterično ulje i sjemenke će upiti vodu.

Nakon tri dana sjemenke se procijede i prosuše na sobnoj temperaturi, samo da se osuši površina sjemena kako bi ga lakše posijali.

Druga opcija je da vlažno sjeme držimo u frižideru sledećih sedam dana. Čuvamo ga na isti način kao kad naklijavamo sjeme dugih vrsta povrća između listova salvete ili ubrusa koje nakvasimo i stavimo u najlon vrećicu. Ili u plastičnoj čaši koju pokrijemo prozirnom folijom.

Redovno provjeriti stanje sjemena, promiješati i paziti na nivo vlažnosti, nakvasiti po potrebi. Kada vidimo da dolazi do pucanja sjemene opne i pojave klice obaviti sjetvu u plitke kanaliće koje obilno zalijemo.

Pazite da zemlja uvijek bude dovoljno vlažna dok se ne pojavi prvi pravi list.

Foto: Pixabay/divotomezove


Comments