Peršin ima sitno sjeme koje klija veoma sporo, jer sadrži
eterična ulja koja usporavaju procese klijanja.
Postoje brojne tehnike kojima možemo smanjiti njihov
uticaj i ubrzati klijanje i nicanje.
Jednostavna tehnika je da se sjeme opere. Biće nam
potrebna topla voda. Sjeme stavimo u čašu i prelijemo toplom vodom. TOPLOM, ne
vrelom. Vrela voda će uništiti klicu. Neka temperatura vode bude oko 40°C.
Tokom tri dana mijenjate toplu vodu jednom u danu.
Za to vrijeme će da se ispere eterično ulje i sjemenke
će upiti vodu.
Nakon tri dana sjemenke se procijede i prosuše na
sobnoj temperaturi, samo da se osuši površina sjemena kako bi ga lakše
posijali.
Druga opcija je da vlažno sjeme držimo u frižideru
sledećih sedam dana. Čuvamo ga na isti način kao kad naklijavamo sjeme dugih
vrsta povrća između listova salvete ili ubrusa koje nakvasimo i stavimo u
najlon vrećicu. Ili u plastičnoj čaši koju pokrijemo prozirnom folijom.
Redovno provjeriti stanje sjemena, promiješati i
paziti na nivo vlažnosti, nakvasiti po potrebi. Kada vidimo da dolazi do
pucanja sjemene opne i pojave klice obaviti sjetvu u plitke kanaliće koje
obilno zalijemo.
Pazite da zemlja uvijek bude
dovoljno vlažna dok se ne pojavi prvi pravi list.
Foto: Pixabay/divotomezove
Comments
Post a Comment