Pregledamo svjetske berze: Da li će pšenica i dalje ostati jeftina?

 

Foto: Ranka Vojnović

I danas pregledam svjetske berze. Sve oči su usmjerene u izvještaj koji će objaviti USDA. Sa evropske strane na cijene utiču vremenski uslovi i slabljenje evra.

Svoje prognoze za ostatak marketinške godine 2023/24 i za 2024/25 dao je Međunarodni savjet za žitarice. Glavno pitanje koje se postavlja je da li će pšenica ostati ovako jeftina i u narednoj sezoni. U 2024. se očekuje povećanje globalne potrošnje, povećanje potrošnje za ljudsku ishranu i pad potrošnje za ishranu stoke. Na cijene će uticati i izvještaj Conab-a za Brazil i Argentinu.

Juče, u srijedu, su u Evropi porasle cijene žitarica i uljane repice. Danas je došlo do promjena.

Kada je u pitanju cijena pšenice za majske ugovore jučerašnje poskupljenje na pariškom Matif-u je bilo kratkog daha. Danas je cijena ponovo pala na 202,25 evra/t. Taj pad je slijedila cijena za septembarske ugovore i iznosila 215,75 evra/t.

Cijena kukuruza je za nijansu porasla i za junske ugovore bila 192,50 evra/t.

Jučerašnji rast nije zadržala uljana repica  i blago je pala na 452 evra/t za junske ugovore.

Trenutno stanje na čikaškom CBoT-u je za pšenicu 191 evro/t za majske ugovore, što je blagi rast. Taj rast je pratio kukuruz i za tonu je potrebno izdvojiti 159,12 evra. U padu je cijena soje koja je koštala 398,33 evra/t.

Prognoze za vremenske uslove nisu ohrabrujuće. Očekuje se izostanak padavina u sjevernoameričkom pojasu kukuruza, ali i na jugu Rusije. Iz Rusije je u prvoj sedmici aprila smanjena količina žitarica koja je išla u izvoz.Taj pad je 1,197 miliona tona, odnosno 22,4% u odnosu na isti period prošle godine. Izvoz pšenice je smanjen za 25 % za navedeni period prošle godine. Sada je dostignut izvoz od 954 000 t.

Argentinska berza Rosario je u svojoj prognozi smanjila prinos kukuruza zbog velike štete koju izaziva evropski kukuruzni moljac i prave eksplozije bakterijske bolesti koju izaziva Spiroplazma. Rod je procijenjen na 50,5 miliona tona.

Stanje u holandskom Groningenu je sledeće. Za 1 evro su porasle cijene pšenice i ječma. Pšenica je koštala 186 evra/t, dok je ječam koštao 175 evra. Već duže vrijeme u padu su cijene ječma za ishranu ljudi i za stočnu hranu.

Na svjetskom tržištu pala je i cijena drveta za 10 %, u padu su cijene mlijeka, sira i kakaa. Raste cijena gume.


Comments