Raste cijena mliječnih proizvoda, a cijena pšenice pada

 

Pregledam svjetske berze i cijene poljoprivrednih proizvoda.

Juče, u srijedu, na pariškom Matif-u cijena uljane repice je dostigla 448,25 evra/t. Četvrtak je donio obrat i pad na 436 evra/t. Do rasta u srijedu je došlo zbog rasta cijene palminog ulja u Kuala Lumpuru. Cijena sirove nafte se približavala 90 dolara/barelu. Ovakva situacija je zabilježena u oktobru 2023. godine. U Njujorku je cijena sirove nafte danas bila 86 dolara/barelu, a u Londonu 90 dolara.

Kada je u pitanju današnja cijena pšenice za martovske ugovore je u blagom padu na 200 evra/t, što je granična cijena. Takav trend je slijedila cijena za septembarske ugovore i iznosila je 214,25 evra/t.

Ipak, mnogo je faktora koji mogu izazvati promjenu. U Evropi vremenske prilike će imati uticaj na prinos. Na sjeveru su obilne padavine, a suša na jugu. Posebno je pogođen potez od Španije, preko Italije, Balkana do juga Rusije. Takva situacija može rezultirati smanjenim prinosom.

Rast cijene pšenice usporava veliki izvoz iz Rusije i Ukrajine. Iz Rusije stiže vijest da Rosselkhoznadzor, regulatorna agencija, nije izdala fitosanitarne sertifikate za dio pošiljki jednog od najvećih izvoznika zbog žalbi država uvoznica.

Za tonu kukuruza je trebalo izdvojiti 190,50 evra/t.

Na čikaškom CBoT-u pšenica je koštala 188,57 evra/t za majske ugovore. U Sjevernoj Americi slijedi sezona sjetve kukuruza, a u Južnoj Americi berba. Čeka se kakav će imati uticaj na cijenu. Kineska potražnja je ispod očekivane.

Soja je koštala 400,97 eva/t.

Na održanoj Fonterri cijene većine mliječnih proizvoda su skočile, ali su se smanjile ugovorene količine. Najveći rast cijene je imao sir čedar, čija je cijena porasla za 4,1 %, a trend rasta je slijedila cijena punomasnog mlijeka u prahu koje je poraslo za 3,4 %. Rasla je i cijena putera za 3,1 %. Jedino je pala cijena laktoze za 3,1 %.

Zanimljivo je pratiti šta se dešava sa cijenom kakaa koja je 2.4. dostigla najveću cijenu 10.051 dolara/t. Danas je pala na 9602 dolara/t. Dominantna je zabrinutost zbog malih svjetskih zaliha. Očekuje se da će visoke temperature i izostanak padavina smanjiti prinose u Obali Slonovače i Gani, najvećim proizvođačima, dodatno smanjiti zalihe. Najnoviji podaci pokazuju da su uzgajivači iz Obale Slonovače isporučili 1,3 miliona tona kakaa u luke od 1. 10. do 31. 3., što je pad od 26,7% na godišnjem nivou.

Crvena paprika iz Turske se prodavala za 1,20 dolara/t. Za kilogram makedonske treba izdvojiti 1,27 dolara/t, koliko je koštala i grčka crvena paprika.

Foto: Pixabay/Peggy_Marco


Comments