Tikvice - šta posaditi pored, a koje vrste izbjegavati?

Foto: Ranka Vojnović

Tikvice se lako uzgajaju, a njihovi plodovi brzo dospjevaju za berbu. Najbolje im odgovaraju sunčane lokacije sa dobro dreniranim zemljištem, zaštićene od udara vjetra. Izbjegavajte sjenovite lokacije sa visokim nivoom podzemne vode.

Dobri predusjevi za tikvice su bijeli luk, mahunarke, paradajz, mrkva, a ne odgovaraju tikvenjače i krompir.

Najbolji biljni susjedi za tikvice su bijeli i crveni luk koji mirisom odbijaju štetočine.

Dobro će rasti razno aromatično i ljekovito bilje. Kopar, bosiljak, menta, ružmarin, majčina dušica, korijander, neven, dragoljub, borač utiču na brzi razvoj cvjetnih pupoljaka, tjeraju štetne insekte, poboljšavaju imunitet same biljke tikvice.

Kukuruz i mahunarke su najbolji susjedi. Kukuruz štiti tikvice od vjetra i pogoduje stvaranju mikroklime. Mahunarke obogaćuju zemljište azotom.

Izbjegavajte u plodoredu i kao blizinu krompira, jer se takmiče za hranu i vodu. Takođe, krastavce, dinje i lubenice ne sadite u blizini, jer tikvice imaju jači korijen i oduzimaju vodu i hraniva. Posebno je problematična dinja u blizini, jer ih napadaju iste štetočine i prouzrokovači oboljenja.

Osim toga, kada sadite razne vrste tikvi i tikvica dolazi do njihovog međusobnog ukrštanja što utiče na njihov oblik, boju i okus.


 



Comments