Proizvodnja rasada
predstavlja prvu fazu u proizvodnji povrća. Ova faza treba obezbjediti povoljne
uslove za klijanje sjemena i razvoj mladih biljaka.
Pod rasadom
podrazumjevamo mladu biljku s 4 do 10
listova, dobro razvijenog korijenovog sistema, čvrstog, temeljnog i elastičnog
stabla, visine 10 do 35cm, zavisno od biljne vrste, sa proteklih 4 do 5, ponekad
i 6, proteklih faza organogeneze, optimalne starosti, zavisno od biljne
vrste i uslova. Od kvaliteta rasada
zavisi i urod koji ćemo dobiti.
Rasad se može
proizvoditi u zatvorenom prostoru (za ranu i srednje ranu proizvodnju povrća) i
na otvorenom polju (za kasnu proizvodnju povrća). Da bi proizveli kvalitetan i
zdrav rasad treba obratiti pažnju na:
·
Kvalitet sjemena (klijavost
,čistoća...),
·
Temperatura i vlažnost
vazduha,provjetravanje,
·
Svjetlost (jačina,dužina i kvalitet osvjetljenja),
·
Podloga – kvalitet podloge,
vlažnost, sadržaj hranjivih elemenata,
·
Vegetacijski
prostor,preciznost sjetve,
·
izbor đubriva,
·
zaštita rasada.
Ova poizvodnje je
veoma odgovorna i treba je započeti sa izborom kvalittnog sjemenskog materijala
koji se odlikuje visokim procentom čistoće i klijavosti. Proizvođači sadnog
materijala treba da obezbjede optimalne uslove klijanja, nicanja,rasta mladih
biljka, đubrenja i zaštite. Greške koje nastaju u ovoj proizvodnji se skupo
plaćuju,ne samo zbog gubitka u proizvodnji već i u gubitku vremena što sve
rezultira i većim ekonomskim gubicima.
Paprika, paradajz,
celer, patlidžan, zelena salata, kupus, poriluk su povrtne vrste za koje je
obavezna proizvodnja rasada. Neke vrste gajenog povrća mogu se posijati
ditektno na otvoreno polje: rotkvice, dinja, krastavac, špinat, peršun. Ovo
nije stroga podjela.Kao što se za proizvodnju ranog krastavca može proizvesti
rasad,tako se i paprika i paradajz mogu posijati direktno na otvoreno polje.
Proizvodnja rasada
ima određene prednosti u odnosu na direktnu sjetvu:
·
ranostasnost – proizvodnja
rasada u zatvorenom prostoru može započeti 30 do 50 dana prije nego na
otvorenom polju;
·
ušteda sjemena – koristi se
kvalitetno sjeme,visoke klijavosti i čistoće što smanjuje količinu
upotrebljenog sjemena;
·
iskoristivost zemljišta i
vremena - proizvodnja rasada se
organizuje u periodu kada je zatvoren prostor prazan i omogućuje više turnusa
proizvodnje,a samim tim i veću ekonomsku isplativost;
·
homogena proizvodnja – pošto
mlade biljke niču i rastu u istim uslovima one su ujednačenih karakteristika i
faza razvoja;
·
ušteda energije - veliki broj biljaka nalazi se na malom
prostoru i smanjuje se energija koja je potrebna za zagrijavanje;
·
veća održivost proizvodnje –
sve biljke se razvijaju u istim uslovima, lakši je nadzor što se tiče bolesti i
štetočina, lakše je sprovođenje mjera zaštite, đubrenje.
Comments
Post a Comment