Bosiljak je začinska
i ljekovita biljka poznata od davnina. Koristi se u gastronomiji kao začin koji
poboljšava ukus salata, daju prijatan ukus jelima. Bosiljak se koristi i u
narodnoj medicini kao ljekovita biljka za ispiranje grla kod upale, kao čaj
koji umanjuje glavobolju, poboljšava rad stomaka.
Od bosiljka se
koriste listovi i mlade stabljike. Danas su selekcionisane brojne sorte i
varijeteti bosiljka koji se odlikuju različitim mirisom (miris mente, limuna, karafilića, anisa i
drugi) i bojom (zelena, ljubičasta).
Svjež bosiljak
odlikuje se prisustvom eteričnih ulja, vitamina(C, B1,B2,PP).
Biljka bosiljka je
jednogodišnja, dostiže visinu od 30 do 80cm, ima žbunast izgled i plitko
razvijen korijen. Listovi su najveći u podnožju stabljike, a prema vrhu su
sitniji. Listovi mogu biti zelene ili ljubičaste boje. Cvijeta od jula do
septembra. Cvijetovi su bijele-roze i sitni. Sjeme je sitno i zadržava klijavost
4 do 5 godina.
Za svoj rast zahtjeva
plodno zemljište, dobrih vodno – vazdušnih osobina. Termofilna je biljka, ne
podnosi mraz.
Treba znati da
bosiljak ima smanjenu moć klijanja i da će vam trebati nešto više sjemena nego
što planirate broj biljaka.
Bosiljak klija na
temperaturi 12ºC, a optimalna je 18 do 20ºC. Može da se sije kao rasad ili
direktno u bašti. Kao rasad može da se sije krajem marta i početkom aprila, a u
bašti tokom maja – u zavisnosti od vremenskih prilika (prvenstveno
temperature).
Sjeme se sije na
dubinu od 0,5 do 1cm. Na temperaturi od 20 do 28ºC niče nakon 5 do 8 dana. Za
svoje nicanje zahtjeva vlagu površinskog sloja supstrata. Izbjegavati za
lijevanje hladnom vodom.
Za baštovane amatere
najjednostavnije je posijati sjeme bosiljka u posudice od štapića za uši. Ove
posudice su veoma praktične i za sjetvu drugog sitnog sjemena. Na dnu imaju
otvore, a poklopac u prvim danima štiti površinu od isušivanja i kasnije kao
podmetač za posudicu.
Prilikom sadnje
poštovati plodored, jer bosiljak ne voli sadnju na istom mjestu. Sadnice se
sade na međuredno rastojanje 40cm i rastojanje u redu 25 do 30cm. Nakon sadnje
ga treba dobro zaliti. Tokom vegetacije se treba redovno zalijevati.
Bosiljak se reže
nekoliko puta u toku vegetacije, jer se sakuplja samo mlado lišće. Prva rezidba
je početkom cvjetanja i to će potaknuti pojavu bočnih grana. Mlado lišće je
aromatičnije, suši se u hladovini. Osušeni listovi bosiljka se usitne i čuvaju
u dobro zatvorenoj posudi na tamnom mjestu. Na ovaj način se može suvo lišće
može čuvati i do 3 godine.
Bosiljak se koristi
kao svjež i osušen u gastronomiji, za pripremu čajeva, za konzervisanje hrane
kao začin.
Bosiljak je u bašti veoma koristan jer tjera
štetočine i poboljšava imuni sistem nekih biljaka.
Odličan je susjed paradajzu,
paprici, patlidžanu, ružama. Svoji mirisom tjera lisne uši i grinje, a ni
komarci ne vole miris bosiljka.
Comments
Post a Comment