Lavanda i lavandin u kući i bašti

Lavanda i lavandin sve više osvajaju naše kuće, stanove, dvorišta i bašte. Lavanda je savršena biljka za dvorišta, lako se odžava, odlično izgleda uz rubove staza ili u kombinaciji sa drugim ukrasnim biljkama. Ova biljka se odlikuje i prijatnim mirisom. Ona je i prirodni repelent koji odbija insekte.



Za lavandu birajte osunčane položaje, u hladovini neće napredovati. Takođe, lavanda ne voli ni propuh i vjetar. Za sadnju birajte lakša, dobro propusna zemljišta. Teška, hladna i zabarena zemljišta dovode do trulenja korijena i propadanja grma. Za svoj razvoj traži neutralna ili slabo alkalna zemljišta, ph7 i >7. Otporna je na sušu. Dobro reaguje na kalijumova đubriva ( đubrivo od gaveza), dok treba izbjegavati azotna đubriva ( npr. đubrivo od koprive) i stajnjak jer doprinose razvoju vegetativne mase na uštrb cvijeta.

To je višegodišnja biljka, na istom mjestu može opstati i preko 15 godina. Životni vijek dekorativne  lavande je duži nego životni vijek lavande koja se gaji u zasadima za proizvodnju cvijeta. Grmove lavande i lavandina treba redovno orezivati. Orezivanje se vrši nakon završenog cvijetanja, u jesen ili u proljeće. Na ovaj način se grm lavande potiče na grananje. Pored osušenih grančica i skraćivanja potrebno je osloboditi i unutrašnjost grma zbog boljeg provjetravanja.

Lavanda i lavandin pripadaju rodu Lavandula koji obuhvata nekoliko vrsta. Za nas su najznačajniji predstavnici ljekoviti lavanda i lavandin.

Lavanda - Lavandula officinalis
To je grm koji naraste od 50 do 70cm. Trajno zeleni grm sa uskim listovima. Cvijetovi su ljubičaste boje, ali mogu biti plavi, rozi ili bijeli. Nektar i miris privlače pčele i leptire. Izuzetna medonosna biljka.

Lavandin – hibridna lavanda
Nastao je ukrštanje različitih vrsta lavande. Na tržište dolazi pod nazivima Lavandula Hybrida i Lavandula Budrovka. Ovi hibridi su stvoreni zbog većih prinosa cvijeta,a samim tim i ulja. Izuzetno dekorativan. Grm lavandina zauzimaviše prostora od prave lavande. Naraste u u visinu od 80 do 100cm, a u širinu i do 2m. Cvast lavandina je veoma duga, a cvijetna stabljika se savija pod težinom cvijeta. Cvijet lavandina je sterilan. Otporan je na niske temperature i dobro podnosi niže nadmorske visine.

Ulje lavande i lavandina se razlikuje. Dok je prava lavanda prijatnijeg mirisa, miris lavandina je agresivniji i peckajući. Ulje lavandina ima jače antibakterijsko i antivirusno djelovanje.

Sjetva
Lavanda se može razmnožavati sjemenom i vegetativno.

Lavandin se razmnožava samo vegetativno.

Najlakše je kupiti gotove sadnice, a što se tiče lavandina to je jedini način da ga imate u svom dvorištu.

Sjetva sjemena lavande
Proljetna sjetva se obavlja tokom marta. Prije sjetve sjeme treba proći kroz postupak jarovizacije. Pospremite ga na hladno, dovoljno je da prenoći u frižideru. Sije se na dubinu 0,5 do 1cm u rahli supstrat. Krajem maja, lavanda se može sijati direktno u zemlju na otvorenom. Lavanda niče veoma sporo i neka vas ne začudi ako nikne i 2 mjeseca poslije sjetve. Kada su mlade biljčice visine oko 20cm one se prikrate na 10cm,to će potaći grananje grma.

Vegetativno razmnožavanje
Sa grma starog 4 do 5 godina uzmu se grančice dužine 15 do 20cm. Njihova sadnja se obavlja krajem aprila u zavisnosti od temperature. Obavezno je zalijevanje posađenih reznica.


Ukoliko sadite lavandu u saksije obavezno na dno stavite šljunak ili komadiće cigle kao drenažu, u supstrat dodajte pijeska.

Comments