Radovi u avgustu

Osmi mjesec nas daruje obiljem plodova. Ovo je mjesec berbe,ali i sjetve,sadnje i pripreme za jesen. Počinje priprema zimnice i skladištenja plodova voća i povrća.




Korovu ne treba dozvoliti da se osjemeni. To će olakšati borbu sa korovom sledeće godine.  Pokošenu travu dodati u kompost ili ostaviti za malčiranje gredica tokom zime.

U povrtnjaku

Početkom mjeseca prikratiti vrh biljke paradajza. Ova radnja će potaknuti sazrijevanje plodova paradajza. Biljka će hraniva trošiti za plodove, a ne za rast zelene mase.

Dani su topli, ali noći postaju sve hladnije. Ovo kolebanje temperature stvara idealne uslove za pojavu mnogih obolenja, posebno plamenjače. Da bi zaštitili paradajz, patlidžan, krastavac, dinje i druge vrste povrća od plamenjače tretirati biljke biljnim pripravcima npr. od bijelog luka.

Sakupljati sjeme povrća.

Obavlja se sjetva mnogih vrsta povrća: repa, rotkva, rotkvice i druge vrste.

U voćnjaku

Vrijeme je sazrijevanja mnogih voćnjih vrsta i sorti. Berbu vršiti po danu bez padavina. Ukoliko se beru mokri plodovi potrebno ih je što prije prosušiti. Obrane plodove skloniti u sjenu. U ovom periodu mladi lastari odrvenjavaju i voćna stabla je potrebno prihraniti đubrivima bogatim fosforom i kalijem. Prihrana se može obaviti i dodavanjem drvenog pepela. U voćnjacima sa intenzivinim rastom prestati navodnjavati, posebno ako su mladari dužine 50 i više cantimetara. Iz krošnji ukloniti slomljene i oštećenje grane. Orezane grane ukloniti iz voćnjaka, jer one mogu biti izvor zaraze i sklonište za štetočine.


Druga polovina avgusta je vrijeme sadnje jagoda. Sadnju treba odraditi do kraja prve dekade septembra. Kod kasnije sadnje biljke neće imati vremena da se ukorijene prije početka zime. Ne saditi jagode na mjesto gdje su gajeni krompir i paradajz.

Comments