Postati baštovan/ka


U vrijeme sve većeg stresa, krize, hrane prepune pesticida sve više ljudi shvata blagodati koje donosi uzgajanje vlastite hrane. Nije važno da li imate samo saksiju, balkon, komad gradskog zemljišta ili svoje vlastito imanje važno je da će uzgajanje hrane da vam donese mnoge blagodati. Otkrićete jedan novi svijet pun raznolikosti i života. Uprljaće te se, možda i koji put pokisnuti i na kraju osjetiti zadovoljstvo kada uberete svoje plodove. Osim boravka na svježem vazduhu, fizičke aktivnosti, smanjenja stresa, poboljšaćete kućni budžet i otkriti razliku između kvalitetne hrane uzgojene bez hemije i „plastičnog“ voća i povrća.

Svako ko voli prirodu može postati baštovan, a za to se treba pripremiti tokom zimskih dana. Danas su nam u elektronskom obliku dostupne mnoge knjige, tekstovi, youtube tutorijali putem kojih ćemo prikupiti znajnje o gajenju pojedinih biljaka. Svaka biljka ima svoje zahtjeve, način gajenja i to treba uskladiti sa prostorom kojim raspolažemo, našim vremenom kojim raspolažemo i željama.

Kada ste se odlučili da započete sa gajenjem povrća, začinskog i ljekovitog bilja, voća (jagode), cvijeća izaberite prirodne načine uzgajanje i bavite se baštovanstvom u skladu sa prirodom.
Kod formiranja bašte birati osunčana mjesta, a izbjegavati parcele koje su u sjeni i na kojima se zadržava voda.  Parcele na kojima se zadržava voda imaju mnogo negativnih karakteristika. Voda se kasno povlači sa parcele i radovi obrade tla, sjetva i sadnja će kasniti. Zbog viška vode zemljište će u sušnom periodu da postane veoma zbijeno i tvrdo sa pukotinama na površini. Biljke će patiti u periodu povećanje vlage. Povećana je pojava biljnih bolesti, posebno u kišnim godinama.

Nakon što smo odabrali parcelu i odlučili koje ćemo vrste povrća da uzgajamo potrebno je napraviti plan bašte. Svaka biljka ima svoj vegetacijski prostor i prema tome izabrati broj presadnica ili količinu sjemena. Kupite ili nabavite dovoljne količine sjemena.

Sve ideje zapištite na papiru i prilagodite stanju na parceli: nagibu terena, sjeni, stranama svijeta, vjetru, nivou podzemne vode.

Između gredica povrća ostavite dovoljno široke staze. Izaberite mjesta za cvijeće kao što su: kadifice, neven, dragoljub i druge. Ove biljke su odlične u zaštiti biljaka povrća od štetočina i pojave bolesti.

Comments