Kupus je biljka od
davnina poznata i koristi se u ishrani ljudi. Opisivati kako kupus izgleda nije
potrebno, ali hvaliti njegovu ljekovitost je izuzetan posao.
Listovi kupusa su prepuni vitamina C, kalcija, sumpornih jedinjenja, mliječne kiseline. Ne
odlikuje se velikom kalorijskom vrijednošću, ali je bogat izvor mineralnih
materija. Kiseljenjem kupus dobija na kvalitetu i povećava se sadržaj vitamina
C. Može se jesti sirov, ukiseljen i kuvan.
Kupus je najzdraviji sirov.
Ko jede veće količine
kupusa, posebno nekuvan kupus, mnogo čini za svoje zdravlje, ne pati od
nedostatka vitamina i ima jak imunitet. On smanjuje mogućnost debljanja, jer
poboljšava varenje hrane.
Da bi ljudi
zadovoljili dnevne potrebe vitamina C potrebno je pojesti 200g kupusa.
Sok od svježeg kupusa
je izuzetan doprinos našem zdravlju. Veoma lako se može dobiti iz listova
kupusa. Ovaj sok odlično čisti želudac i crijeva, odstranjuje otrove i pomaže
kod opstipacije i tumora. Najbolje ga praviti prije svake upotrebe. Stajanjem u
frižideru sok gubi svoja ljekovita svojstva.
Kod kašlja ili
bronhitisa može se koristiti ovaj sok topao i pomiješan jedna šolja soka sa
pola kašičice šećera. Pije se 5 do 6 dana po pola šoljice u 3 do 4 puta.
Kod gastritisa sa
niskom kiselošću može pomoći kada se pije 0,75 šoljice 3 do 4 puta
u razmaku od 40 minuta.
Sok pomiješan sa
vodom u odnosu 1:1 koristi se kao tečnost za ispiranje grla kod upala i angina.
Sok od kupusa se može
koristiti i u kozmetičke svrhe. Sok kupusa se pomiješa sa zobenom kašom. U ovu
smjesu se može dodati i malo maslinovog ulja. Pustiti da maska na licu stoji 20
minuta i isprati lice mlakom vodom.
Kupus je izuzetan
lijek za probavne organe. Svježe listove kupusa treba blago zagrijati na
šporetu i lagano izgnječiti površinu lista. Ovako pripremljen list se privija
na stomak tokom noći. Koristi se jednu do dvije uzastopne noći jer iritira
kožu. Treba ga dobro zamotati na stomak da se ne pomjera. Smanjuje sve upale u
stomaku, smiruje mnoge bolove, izvlači otrove. Kako ne bi došlo do iritacije
kože može se površina kože namazati svinjskom mašću.
Koristi se kao lijek
za čir na želucu, kod bolesti jetre, gastritisa.
Svježe istučeno lišće
kupusa stvara osjećaj hlađenja kada se njime oblože upaljene otekline, otečene
noge, čirevi i druge upale.
Ova povrtna vrsta
sadrži više kalcijuma od bilo koje druge. Ukiseljen kupus može zamijeniti mnoge
sirupe jer sadrži fosfor rastvoren u mliječnoj kiselini. Rasol koji se koristi
za ljekovite svrhe ne smije se soliti prilikom pripreme.
Kupus koji se kuva
ili dinsta se teško vari u stomaku i najbolje ga koristiti u svježem stanju.
Sirov kupus, bilo da je svjež ili kiseo, provari se u želucu za 2h. Kuhani
kupus se vari 4h.
U svom lišću kupus
sadrži veće količine sumpora i zbog toga se kupus koristi kao lijek kod
reumatičnih bolova, išijasa i sličnih oboljenja. Dobro oprane listove sježeg
kupusa možemo koristiti kao obloge na oboljelim mjestima. Deblje žile isjeći i
list izgrebati viljuškom. Mjesto na koje ćemo priviti list kupusa je potrebno
namazati svinjskom mašću, staviti kupus i prekriti lanenom ili pamučnom krpom koja je
namočena u alkoholu. Sve to treba umotati folijom i utopliti. Obloge držati preko noći na bolnim mjestima.
Comments
Post a Comment