Kako odabrati plastenik?




Gajenje povrća postalo je nezamislivo bez plastenika. On nam omogućuje da obezbjedimo svježe povrće tokom cijele godine, da sezona gajenje počne ranije  i da završi kasnije, da sami proizvedemo svoj rasad povrća, cvijeća, ljekovitog i začinskog bilja. Od izbora plastenika zavisi i uspjeh naše proizvodnje. Danas se na tržištu mogu pronaći plastenici izrađeni od različitog materijala, koji se razlikuju po veličini i obliku, dugotrajnosti, opremljeni različitom dodatnom opremom. U toj bogatoj ponudi potrebno je odabrati plastenik koji najbolje odgovara našim potrebama.

Konstrukcija plastenika

Konstrukcija plastenika je kostur koji daje oblik plasteniku i preko nje se prevlači folija. Najveći dio cijene plastenika bez dodatne opreme odnosi se na konstrukciju ili armaturu plastenika. Od izbora konstrukcije zavisi trajnost plastenika. Sam kostur plastenika treba biti izgrađen od kvalitetnog materijala koji će da izdrži težinu snijega, udare vjetra, težinu biljaka koje se kače za armaturu plastenika. Materijali za izradu mogu biti različiti, a svaki ima svoje prednosti i mane. Za izradu kostura plastenika možemo koristiti: drvo, plastiku, legure lakih metala, čelične cijevi.

Drvena konstrukcija

Izrada plastenika sa drvenom konstrukcijom je jeftina i često se amateri baštovani odlučuju za drvo. Izrada plastenika je dosta jednostavna, ali je trajnost manja nego kod plastenika sa kosturom od legura. Drvo je podložno trulenju i lomovima, a u njemu se mogu skrivati štetočine i spore prouzrokovača oboljenja.

Plastične konstrukcija

Plastična konstrukcija je lagana, jednostavna za transport i montiranje. Najviše se koristi kod manjih plastenika. Otporna je na kišu, izmjenu temperature i UV zračenje.

Metalna konstrukcija

Konstrukcija plastenika može biti izrađena od legura lakih metala ili od čelika. Postoje dvije mogućnosti da je konstrukcija pocinkovana ili bojena. Nedostatak bojene konstrukcije je što se redovno mora šmirglati i premazivati bojom na vodenoj bazi. Hrađa se ne primjećuje ispod sloja boje, ali može uticati na stabilnost plastenika.

Folije za prekrivanje plastenika

Osnovne karakteristike folija je da su lagane, da lako se postavljaju i treba da su otporne na pucanje. Nedostatak folija je kratak rok trajanja, manja propusnost za svjetlost i kondezovanje vodene pare.

Trajnost folije je uslovljena debljinom:

  • ·         od 120mikrona traju dvije godine,
  • ·         150mikrona do 3 godine,
  • ·         od 180 do 200mikrona traju do 5 godina.


Koriste se UV stabilizirajuće i antikapajuće folije kako bi se produžio životni vijek folije i sprečila kondenzacija i kapanje sa folije. Dvosloje folije se koriste kako bi se uštedila energija za zagrijavanje plastenika. Između folija nalazi se sloj vazduha debljine 10cm.

Veličina i oblik plastenika

Veličina plastenika zavisi od naših zahtjeva i treba da je prilagođena načinu proizvodnje. Mali plastenici su praktični za domaćinstva, ali je kolebanje temperature u njima veće.


Oblik plastenika može biti različit. Najčešće su plastenici lučnog oblika. Ovaj oblik ima niz prednosti: snijeg i kiša lakše skliznu sa površine lučnog plastenika, ne zadržavaju se i ne opterećuju foliju i konstrukciju. U plastenicima ovog oblika nema oštrih uglova.

Comments