Da bi smo dobili
dobar urod jarog bijelog luka potrebno se posvetiti njegovoj proizvodnji. Kada
smo odlučili da ćemo uzgajati jari bijeli luk trebamo odabrati kvalitetan sadni
materijal i kvalitetno mjesto gajenja.
Bijeli luk ne saditi
poslije krompira, jer može doći do zaraze fuzarioznim uvenućem. Kao predusjevi
dobri su: grašak, krastavac ili kupus. Zemljište treba da je dobro
strukturirano, rahlo, sa dobrim vodno-vazdušnim režimom, da nema visok nivo
podzemne vode, neutralne ili slabo kisele ph reakcije.
Za sadnju odabrati
krupne čenove sa zdravih, krupnih glavica. Ako jedan čen u glavici pokazuje
simptome oboljenja izostaviti tu glavicu iz sjetve kako ne bi širili patogene
na gredici. Čenove od glavice odvajati neposredno prije sadnje. Dugim stajanjem
čen koji je odvojen od glavice dehidrira
i nije za sadnju.
Čenove bijelog luka mogu se dezinfikovati u pripravku od
pepela, čaju od kamilice ili u kalijum
permanganatu.
Pripravak od pepela
za dezinfekciju čenova bijelog luka
Da bi pripremili ovaj
pripravak potrebno je 400g pepela i 2 litra vode. Pepeo preliti vodom, dobro
promiješati i kuvati pola sata. Nakon toga pustit dobijeni rastvor da se
prohladi, procijediti (po potrebi) i u njega potopiti čenove.
Čaj od kamilice se
priprema na klasičan nači. Ne treba ga šećeriti.
Za dezinfekciju
čenova bijelog luka možemo koristiti kalijum permanganat u kome se nakon
pripreme čenovi potapaju na 30 minuta.
Comments
Post a Comment