Sadnja jarog bijelog luka - 1. dio - dezinfekcija čenova




Da bi smo dobili dobar urod jarog bijelog luka potrebno se posvetiti njegovoj proizvodnji. Kada smo odlučili da ćemo uzgajati jari bijeli luk trebamo odabrati kvalitetan sadni materijal i kvalitetno mjesto gajenja.

Bijeli luk ne saditi poslije krompira, jer može doći do zaraze fuzarioznim uvenućem. Kao predusjevi dobri su: grašak, krastavac ili kupus. Zemljište treba da je dobro strukturirano, rahlo, sa dobrim vodno-vazdušnim režimom, da nema visok nivo podzemne vode, neutralne ili slabo kisele ph reakcije.

Za sadnju odabrati krupne čenove sa zdravih, krupnih glavica. Ako jedan čen u glavici pokazuje simptome oboljenja izostaviti tu glavicu iz sjetve kako ne bi širili patogene na gredici. Čenove od glavice odvajati neposredno prije sadnje. Dugim stajanjem čen  koji je odvojen od glavice dehidrira i nije za sadnju. 

Čenove bijelog luka mogu se dezinfikovati u pripravku od pepela, čaju od kamilice  ili u kalijum permanganatu.

Pripravak od pepela za dezinfekciju čenova bijelog luka

Da bi pripremili ovaj pripravak potrebno je 400g pepela i 2 litra vode. Pepeo preliti vodom, dobro promiješati i kuvati pola sata. Nakon toga pustit dobijeni rastvor da se prohladi, procijediti (po potrebi) i u njega potopiti čenove.

Čaj od kamilice se priprema na klasičan nači. Ne treba ga šećeriti.


Za dezinfekciju čenova bijelog luka možemo koristiti kalijum permanganat u kome se nakon pripreme čenovi potapaju na 30 minuta.

Comments