Bakopa ili snježna pahulja je idelan ukras za balkone i terase




Bakopa ili Snježna pahulja vodi porijeklo iz Južne Afrike i Kanarskih ostrva. To su puzajuće cvjetnice koje narastu do visine od 10cm, ali imaju mnogobrojne ogranke koji su dugači do 100cm i viseći. To ih čini idealnim cvjetnicama za žardinjere i viseće korpe. Obilno cvijeta tokom ljeta i kasne jeseni. Cvijetovi mogu biti jednobojni ili višebojni. Najčešće su bijeli, žuti, ljubičasti ili rozi. Danas su stvorene mnogobrojne sorte koje se razlikuju po širini i kompaktnosti grma, dužini visećih ogranaka, boji cvijeta.

Bakopa se razmnožava sjemenom ili reznicama. Kod razmnožavanja reznicama potrebno je da reznica ima dužinu od 10cm. Sa donjeg dijela uklonite listiće i potopite u neki biostimulator ili hormon rasta. Reznice se uzimaju tokom januara i marta  ili tokom avgusta i septembra. Reznicu posadite u saksiju i redovno zalijevajte.

Bakopa se sadi tokom ranog proljeća i tada će cvijetati već u julu. Za sadnju supstrat treba biti slabo kisele ph reakcije. Ukoliko je supstrat alkalan bakopa neće rasti. Najbolje raste i cvijeta na istočnim i jugoistočnim stranama. Ne podnosi cjelodnevnu osunčanost, ali ni potpunu sjenu. Najbolje raste u polusjeni. Potrebnio ju je redovno zalijevati vodom koja je odstajala. Ne zalijevati je hladnom vodom. Hladna voda dovodi do stagnjiranja u rastu i slabijeg cvjetanja. Ne podnosi pretjerano zalijevanje i zbog toga saksija treba da ima drenažni sloj šljunka ili pijeska. Može s enapraviti smjesa zemlje za cvijeće i pijeska u odnosu 70:30. Zalijevati je kada se gornji sloj zemljišta osuši. Saksiju obilno zaliti, ali višak vode iz tanjirića obavezno prosuti jer voda iz tanjirića može prouzrokovati trulenje korijena. Đubri se svake dvije sedmice nekim tečnim đubrivom koje se dodaje zajedno sa vodom.

Mladim biljkama možemo malo prikratiti vrhove grana. To će poboljšati razgranjavanje i grm će biti ljepše oblikovan.

Prihranjivanje tijekom cvjetajućeg razdoblja treba  svakih 14 dana, najbolje tekućim gnojivom za cvjetnice.
Izrazito osunčani položaji, visoke temperature, neredovno zalijevanje, zalijevanje hladnom vodom, neredovno đubrenje mogu dovesti do opadanja listova i slabog cvijetanja.
Mogu je napasti biljne uši i trips.
Danas su stvorene mnoge sorte bakope koje se razlikuju po obliku grma,boji i veličini cvijeta: “Big White”, “Big Ice Blue” i mnoge druge.
U visećim saksijama i žardinjerama se kombinuje sa verbenom, begonijom, puzavom begonijom, surfinijom.

Iako biljka nije zahtjevna za održavanje i lako ju je uzgojiti u predivni vrtni cvijet, vrlo često ju znaju napasti bijele mušice.

Comments