Sanvitalija - ukras sa 1000 cvjetova




Sanvitalija je lijepo cvijeće koje vodi porijeklo iz Meksika i Gvatemale, a divlje forme se nalaze na području Centralne i Južne Amerike. Pripada porodici Asteraceae. 

Voli osunčana mjesta, ali odlično uspjeva i u polusjeni. Odlična je za sadnju u saksijama, žardinjerama, ali i visećim saksijama. Veoma često se koristi za prekrivanje površine zemljišta jer stvara kompaktan grm. Visina koju dostiže se kreće od 20 do 25cm. Izdanci su polegli i dugi do 80cm. Cvijet podsjeća na mlade cvjetove suncokreta, malog su prečnika do 2,5cm. Cvjeta od aprila pa sve do oktobra. Boja cvijeta je žuta, a središte može biti smeđe obojeno. Danas su selekcionisane sorte različitih nijansi latica od blijedožuto do intenzivno narandžaste. Centralni dio cvijeta može biti žut ili različitih nijansi smeđe boje. Postoje sorte kod kojih je cvijet višebojan.




Veoma lako se uzgaja iz sjemena i zbog toga je ova lijepa cvjetnica pronašla mnogo poklonika. Možemo sjeme posijati u martu u saksije u zatvorenom prostoru, a u maju se sjetva obavlja direktno na otvorenom. Počinje da cvjeta 60 do 70 dana  nakon sadnje. Sanvitalija veoma dobro podnosi presađivanje. Zahtjeva redovno zalijevanje odstajalom vodom, a za obilno cvjetanje potrebno ju je đubriti svake dvije sedmice. Dobro podnosi sušna razdoblja. Biljke se sade na razmak od 20 do 25cm. Izbjegavati sadnju na otvorenom dok su noći hladne. Tokom sredine ljeta može se desiti da biljka prestane sa cvjetanjem i tada je treba prikratiti (ošišati) za 2/3. Ovo će potaknuti ponovni rast i formiranje cvjetova.

Često se sadi u kombinaciji sa ukrasnim graškom, šebojem, dragoljubom, ukrasnom kaduljom i cvjetnicama sličnih karakteristika.

Sorte se međusobno razlikuju i neke formiraju uspravni grm, dok druge imaju puzajuću formu i odlične su za viseće saksije.

Comments