Kraljičine suze - biljka koja plače kada se dodirne



Kada sam ljetos posjetila Miru Jalić Miru Jalić iz Lakataša, jedinu registrovanu opančarku u Bosni i Hercegovini, u njenom dvorištu primijetila sam ukrasnu biljku zanimljivog imena Kraljičine suze Billbergia nutans. Ime Kraljičine suze biljka je dobila zbog kapljica koje ispadaju iz cvjetova kada se biljka pomjeri ili dodirne.

Ova epifitna vrsta iz porodice Bromelija poznata je i pod nazivima Biljka prijateljstva ili Bilbergija. Potiče iz tropskih šuma Brazila, Argentine, Paragvaja i Uragvaja. Žive na granama drveća za koje su zakačene malim korjenjem. Vodu i hranjive materije sakupljaju preko listova. Može se uzgajati kao sobna biljka, ali u južnim područjima može da prezimi napolju.

Listovi su dužine do 35cm i širine oko 1cm, sakupljeni su u rozetu. Zelene su boje, a mogu dobiti crvenkastu nijansu ako je biljka direktno izložena djelovanju Sunca. Cvjetovi se pojavljuju kada je biljka stara dvije do tri godine i traju do dvije sedmice.  Biljka cvjeta u formi klasa, a dužina cvjeta je između 5 i 8cm. Boja cvjeta je roza ili plava. Cvjetati može tokom cijele godine.

Laka za uzgajanje


Kraljičine suze ili Bilbergija se lako prilagođava na uslove uzgajanja u zatvorenom prostoru. Najmanje je zahtjevna za uzgajanje od svih bilbergija. Ukoliko se tokom cijele godine obezbjedi sobna temperatura prostora biljka će neprestano rasti. Minimalna temperatura koju mogu podnijeti je 7°C. Za dobar rast i razvoj odgovaraju joj vrijednosti temperature između 18 i 27°C.

Najbolje joj odgovaraju saksije promjera 13cm. U takvim saksijama se može razviti nekoliko rozeta koje će dati obilje cvjetova. Najraskošnije biljke će biti pojedinačne biljke. Koristite keramičke saksije, jer će se manje prevrtati.

Podnosi i mjesta u sjeni, ali joj je potrebno do 4h direktne izloženosti Suncu kako bi listovi bili dobro obojeni i kako bi biljka redovno cvjetala.

Odogovara joj đubrenje tečnim đubrivima svake druge nedelje. Mogu se koristiti i folijarna đubriva.

Umjerena vlažnost je poželjna, a zalijeva se tako da se poliva središnji dio lisne rozete. Ne podnosi pretjeranu vlagu i da joj je saksija ispunjena vodom. To može dovesti do trulenja korijena.Odgovara joj umjereno zalijevanje i da se između zalijevanja prosuši površina supstrata.  Prilikom zalijevanja koristiti kišnicu. Zalijevajte središte lisne rozete, ali izbjegavajte obilna zalijevanja. Tokom ljeta biljka se zalijeva češće i obilnije u odnou na zalijevanje tokom zimskog perioda.

Presađuje se svake dvije do tri godine u nove saksije. Razmnožava se djelenjem mladih izboja kada prođe period cvjetanja. Tada su mladi izboji dovoljno razvijeni da se mogu odvojiti i presaditi.

Comments