Jedna mala, neugledna biljka sa pravom nosi ime
dobričica Glechoma hederacea. Poznata je i pod nazivima samobajka, dobričanica,
bržtan trava, kotur, koturao, povijačica, dobra trava. Pripada porodici
usnatica Lamiacea. To je višegodišnja, puzava biljka koja raste po livadama,
travnjacima, parkovima, šumama, gajevima. Vodi porijeklo iz Evrope i Azije. Voli
nešto vlažnije terene. Stabiljika je četverouglasta i jednim dijelom puzi po
zemlji, a drugi dio je uspravan. Može da dostigne visinu od 20 do 35cm. Listovi
su okruglasti sa nazubljenom ivicom. Cvijeta od aprila do jula, a cvijetovi su
ljubičasto obojeni. Svježe zgnječena dobričica ima miris koji podsjeća na miris
nane.
Dobričica sadrži tanin, eterična ulja, gorke
materije, kalijum, kalcijum, smolu, vosak, organske kiseline, vitamin C.
Sakuplja se cijela biljka u periodu cvijetanja, ali se može sakupljati i samo
lišće ili samo cvijetovi. Sakupljena dobričica se suši u tankom sloju na
sjenovitom i provjetrenom mjestu. Ukoliko se suši u sušari temperatura sušenje
ne bi trebalo da bude veća od 35ºC. Osušenu biljku čuvati na suhom i
zatvorenom, najbolje u staklenim teglama i kartonskim kutijama. Osušena se može
čuvati do jedne godine.
Koristi se sviježa i sušena u narodnoj medicini i homeopatiji
kao ljekovita biljka, ali je treba koristiti u konsultaciji sa liječnikom.
Predoziranje ovom biljkom se ne preporučuje, jer može izazvati komplikacije
poput znojenja, aritmije srca, povećanog pritiska, edema pluća. Ne korisititi
dobričicu u slučajevima dojenja, trudnoće, hipertenzije, oboljenja jetre,
problema sa bubrezima, želučanom kiselinom i preosjetljivosti na ovu biljku.
Njeno sakupljanje, korišćenje i promet su u velikom broju zemalja regulisani
zakonskim propisima.
Ova ljekovita biljka se od davnina koristi kod
problema sa disajnim putevima, tuberkuloze i krvarenja iz pluća. Svoje mjesto
je pronašla u liječenju bronhitisa, astme, raznih upala disajnih organa, gihta,
bolesti bubrega, bešike, poboljšava apetit i varenje, za liječenje čireva, rana
i opekotina. Ona ima antibakterijska, antiinflatorna svojstva. Koristi se za
smirivanje bolova kod gihta i reume.
Sok od svježe biljke
Od svježe biljke se može iscijediti sok koji liječi
upale nosa, grkljana i dušnika, krvarenja iz nosa, začepljenja nosa.
Najjednostavniji način dobijanja ovog soka je pomoću sokovnika. Ovaj sok
osvježava i povećava imunitet. Pije se pola čaše soka tokom dana. Djeci se može
davati 2 do 3 kašičice ovog soka u kombinaciji sa medom ili malo mlijeka. Protiv
neuralgije, glavobolje i vrtoglavice potrebno je ukapati nekoliko kapi (2-3
kapi) u nozdrve.
Čaj za bronhitis
Potrebno je 20g lišća preliti sa 1l vrele vode.
Kada se čaj malo prohladi dodati dvije veće kašike meda i ostaviti pola sata i
procijediti.
Ovaj čaj pomaže kod bronhitisa, potiče organe na
rad, a zaustavlja i krvarenje iz pluća.
Čaj od suhog lišća
Ovaj čaj odstranjuje sve sluzi iz organizma, a
koristi se kod bolesti pluća, sluzi u bubrezima, kod uklanjanja kamena i
pijeska iz bubrega, bolesti želuca i glavobolje koju izazivaju oboljenja
želuca. Čaj se pije natašte jedna manja šolja, a tokom dana na svaki sat po
jedna kašika. Ukoliko se koristi protiv žutice dodati i 3g domaćeg pelina.
Uzeti 12g osušenog lišća i preliti sa četvrtinom
litra vrele vode, dodati dvije kašike meda i kuhati još od 5 do 10 minuta.
Bolja opcija je da se suho lišće natopii 12h i zatim kuha 5 minuta.
Dobričica u jabukovom sirćetu
Potapanjem dobričice
u jabukovo sirće i kraktotrajnim
kuhanjem dobija se dobra obloga protiv krstobolje i reume.
Kupka od dobričice
Kod bolova nogu,
gihta koristi se kupka od dobričice. Ova kupka se priprema tako što se 4 kašike
dobričice potope u 1l ključale vode i nastavi sa kuhanjem na laganoj vatri još
10 do 15 minuta. Nakon toga se procijedi i koristi kao kupka u koju se potapaju
stopala.
Upotreba dobričice u poljoprivredi
Za odstranjivanje
crijevnih parazita i otrova iz tijela kod konja koristi se zobena prekrupa
pomiješana sa dobričicom.
Čaj od dobričice se
koristi za pranje domaćih životinja kod pojave krasta, šuge i raznih kožnih
oboljenja.
Nekada su domaćice
prale posude za mlijeko odvarom od dobričice kako bi duže očuvale mlijeko i
usporile proces kiselenja mlijeka.
Koristi se i u
gastronomiji, naručito u pripremi raznih salata.
Comments
Post a Comment