Rotkva - idealno jesenje povrće


Bijela rotkva


Rotkva Raphanus sativus je povrtna vrsta koja je na našim prostorima malo zaustupljena u ishrani, a po svojoj vrijednosti zaslužije da se mnogo više konzumira u hladnom dijelu godine. Vodi porijeklo iz Azije  i smatra se da je jedna od prvih povrtnih vrsta koje je čovjek kultivisao. 

Odlikuje se izuzetnom ljekovitošću zbog svog sastava. Rotkva sadrži: biljna ulja, sirove proteine, minerale (najviše kalijuma, fosfor, gvožđe), ugljikohidrate, vitamine (vitamin C), eterična ulja...

Ima malu energetsku vrijednost, ali je pravo bogatstvo korisnih materija.

Razlikuju se crna i bijela rotkva. Kod nas se najviše uzgaja crna rotkva. Velike razlike između bijele i crne rotkve nema.  To je dvogodišnja kultura što znači da prve godine akumulira hranjive materije, druge godine cvijeta. Sorte crne rotkve mogu biti: rane, srednje i kasne. Dužina vegetacije se kreće od 50 do 90 dana. Po obliku korijena mogu biti okrugle ili izdužene (cilindrične).


Sjetva i uzgoj rotkve

Za zimsku potrošnju rotkva se sije krajem jula, početkom avgusta. Sjeme je krupno i sije se direktno u pripremljeno zemljište. Dubina sjetve zavisi od karakteristika zemljišta i kreće se od 1 do 1,5cm. Međuredni razmak je 30 do 40cm, a razmak u redu 15cm. Kada je zemljište vlažno, a temperatura 20ºC rotkva niče za 2 do 4 dana. Za dobro nicanje i početni rast je neophodno redovno zalijevanje. Optimalna temperatura rasta se kreće oko  20ºC. Rotkva ne voli previsoke temperature. Odlično uspjeva na ilovastom zemljištu sa slabo kiselom ph reakcijom.

Kod sjetve i uzgoja obratiti pažnju na štetočine. Rotkva koja niče često strada od puževa i buvača.

Kod uzgajanja rotkve obratiti pažnju da rotkva na isto mjesto može doći nakon 4 godine. Potrebno je poštovati plodored. Ne sijati ni jednu povrtnu vrstu iz porodice kupusnjača na mjesto gdje ćemo uzgajati rotkvu zbog nagomilavanja štetočina i prouzrokovača oboljenja.

U odnosu na đubrenje stajnjakom pripada drugoj grupi biljaka, odnosno biljkama koje se siju u drugoj godini nako đubrenja stajnjakom.

Berba rotkve

Rotkva se posijana sredinom ljeta za berbu stiže u oktobru ili početkom novembra. Berbu obaviti prije pojave mraza. Korijen rotkve očistiti od lišća, zemlje i prosušiti (da se površina korijena osuši). Dobro uskladištena može se čuvati oko 5 mjeseci. Čuvati ih na prohladnom, suvom i mračnom mjestu.

Sa 1m2  može se dobiti do 2,5kg rotkve.

Od davnina se upotrebljava u narodnoj medicini.

Comments