Čuvanje crvenog luka tokom zime


Crveni luk u pletenoj korpi


Crveni luk je namirnica koja je prisutna u svakoj kuhinji. Kako bi ga tokom zime mogli koristiti potrebno ga je uskladištiti na odgovarajući način. Za čuvanje crvenog luka veoma je važno da se berba luka obavi pravovremeno. Samo zrele glavice, bez oštećenja i simptoma oboljenja mogu da se dugo čuvaju. Nakon berbe glavice luka se čiste, suše i sortiraju kako bi se pripremile za čuvanje. Male i oštećene glavice potrošiti prve.

Da bi se glavice crvenog luka mogle dugo čuvati one trebaju biti čiste, osušene, skraćenog korijena, a nadzemni dio treba da je skraćen na 2 do 3cm, najduže 5cm.

Crveni luk upleten u vijenac


Za čuvanje odabrati čvrste, zdrave glavice kod kojih se sušenjem zatvorio presjek stabla. U jednom pakovanju čuvati glavice približno iste krupnoće. Glavice se čuvaju na suvom mjestu sa dobrom ventilacijom. Direktna Sunčeva svijetlost izazvaće pojavu gorkog okusa glavica. Glavice crvenog luka mogu se čuvati u:
  • Upletenim vijencima - Ovo je način čuvanja iz davnina. Vijenac je potrebno uplesti na takav način da se glavice međusobno ne dodiruju. 
  • Pletenim korpama i posudama - Pletene korpe su napravljene od organskog materijala, obezbjeđuju dobru ventilaciju.
  • Plitkim drvenim gajbicama - U ovim gajbicama glavice se čuvaju u jednom ili dva sloja, a na dno se stavi sloj papira. Gajbice se mogu slagati jedna na drugu. Što je gajbica ili bilo koja posuda dublja to je teža ventilacija i pregled.
  • Plastične posude - Za čuvanja luka mogu poslužiti plastične posude sa otvorima.
  • Kartonskim kutijama - Kartonske kutije trebaju biti pliće sa izrezanim otvorima za ventilaciju.
  • Mrežastim vrećama - Luk se može čuvati u mrežastim vrećama u kojima se pakuje i prodaje.
  • Cjevastim mrežama ili ženskim hulahop čarapama - Svaka glavica se pakuje pojedinačno, a zatim se mreža ili čarapa zaveže i tako se nastavlja pakovanje dok se ne ispuni mreža ili čarapa.
  • Papirnate vrećice - U papirnate vrećice se pakuju manje količine luka koje će se brzo potrošiti.
  • Korpe od platna ili jutanim vrećama - Koriste se za manje količine.

Koji ćete način skladištenja luka odabrati zavisi od količine luka, uslova skladištenja i brzine potrošnje. Uskladišten sloj crvenog luka za domaćinstvo ne treba biti viši od 25 do 30cm. U ovakvom sloju možete brzo pregledati glavice i odstraniti one koje su počele da se kvare, bolja je ventilacija. U toku zimskog perioda povremeno treba luk pregledati, jer se trulež veoma brzo širi sa glavice ne glavicu.

Više o uslovima čuvanja crvenog luka u Tekstu



Comments