Jagodice, bobice za mala dvorišta i terase
Ukoliko imate malo dvorište ili samo terasu još uvijek možete biti ponosni uzgajivači voćnih vrsta koje će Vas nagraditi svojim svježim i zdravim plodovima. Dovoljno je tek nekoliko osunčanih kvadratnih metara i Vaša dobra volja.

Za male prostore je najbolje odabrati voćne vrste koje se odlikuju malim dimenzijama pojedinačnih biljaka, a upravo su jagodičaste i bobičaste voćne vrste najpodesnije.

Pravilnim izborom vrsta, sorti i njihovim rasporedom možete obezbjediti za sebe i svoju porodicu svježe voćne plodove tokom cijelog ljeta.

Sve ove voćne vrste se mogu uzgajati u saksijama i drugim posudama. Veličina saksija zavisi od veličine biljke i njenom potrebom za prostorom.

Grmovi jagode, maline, ribizli, ogrozda, kupine, borovnice odličan su odabir. Ove voćne vrste će nas od ranog proljeća do kasne jeseni snabdjevati svojim svježim plodovima koji po okusu i kvalitetu nadmašuju voće koje kupujete u marketima.

Najvažniji je pravilan odabir mjesta. Mjesto za sadnju treba da je osunčano, da je zaklonjeno od jakih vjetrova, ali i da se provjetrava. Tamni, vlažni uglovi dvorišta nisu dobar odabir mjesta za sadnju voćaka. Voćke ne treba saditi ni na mjestima koji su izloženi jakim udarima vjetra. Na takvim mjestima biljke će biti podložne bolestima i napadima štetočina.

Posadite tek 2 do 3 grma neke bobičaste vrste i imaćete dovoljno plodova za svježu potrošnju. Ukoliko želite pripremati slatku zimnicu ipak će vam trebati veći broj biljaka.

Birajte sorte koje se razlikuju u terminima zrenja, od ranih do kasnih sorti. Na ovaj način ćete produžiti period plodonošenja.

Sa 1m², ukoliko je zemljište kvalitetno i redovno tokom ljeta vršite navodnjavanje, možete ubrati 2 do 3kg jagoda. Birajte stalnorađajuće sorte.

Razne ribizle


Kod ribizli izaberite bijele, crvene i crne. Sa grmova ribizle ili ogrozda možete dobiti 2 do 5kg svježih plodova.

Birajte kupine bez trna. Sa jedne biljke, do 10 plodonosnih izdanaka, možete ubrati i do 5kg plodova.

Maline mogu biti sa armaturom ili izaberite remontne maline koje ne zahtjevaju postavljanje tako zahtjevne armature. Možete izabrati maline koje rađaju rano tokom ljeta ili jesenske maline.

Ukoliko imate nešto više prostora možete posaditi samooplodni kivi.

Na kiselim zemljištima ili u saksijama sa odgovarajućim supstratom možete posaditi borovnice.

Mali prostor nije izgovor da se odrektnete užitka uzgajanja i konzumacije svježeg voća.


Comments