Prasa je izuzeno
zdrava povrtna vrsta. Stari narodi su je koristili za liječenje rana, grla, za
detoksikaciju organizma. Prava je šteta što se danas prasa najčešće koristi kao
dodatak jelima umjesto crvenog ili bijelog luka. Još veća je šteta što se
koristi samo bijeli dio biljke dok se odbacije zeleno lišće, a upravo je u
listovima najveća koncentracija korisnih materija. Prasa je odlična namirnica, bogata je hranjivim materijama i sadrži malo
kalorija. Oko 90% prase čini voda.
Tokom zimskog perioda
ovo povrće je pravi rudnik zdravlja. Od nje se mogu pripremati razna jela koja
će ne samo biti ukusna već će nam pomoći i kod raznih oboljenja.
Prasa je bogata
raznim mineralima i konzumacija prase pomaže kod anemije, a zbog sadržaja
dijetetskih vlakana odličnaj e kod problema digestivnog trakta. Redovna
konzumacija prase omogućava čišćenje crijeva od loših bakterija i obnovu
korisnih bakterija.
Postoje brojni recepti za jela sa prasom, a
samo mali dio predstaviću u ovom postu.
Ljutenica salata
Ova stara salata je
fantastičnog okusa. Priprema se lako i brzo, a potrebni su vam sledeći
sastojci:
-suva crvena paprika,
-svježa prasa i
-so.
Suva paprika se skuva
– potopi u vrelu vodu. Prasa se isječe na taknke kolutove. Isječene kolutove
prase posoliti i dobro izgnječiti kašikom. U pripremljenu prasu dodati papriku.
Pita od riže i prase
Ova ukusna pita može
se praviti i sa dodatkom gljiva.Tijesto se pravi kao za svaku piti ili od
gotovih kora.
Za fil je potrebno opranu
prasu isjeći na kolutove i prodinstati sa malo ulja. Ukoliko želite dodajte
gljive. U izdinstanu prasu dodaje se skuvana riža. Sve se izmješa i začini:
biber, so.
Ukoliko koristite
kupovne kore uzmite 3 kore i svaku pouljite. Na treću koru stavite fil i
urolajte. Ispecite.
Kajgana sa prasom
Prasa se isječe na
tanke komadiće, prži na malo zagrijanog ulja. Proprženoj prasi dodati so i
biber i preliti sa razmućenim jajima.
U ovu kajganu se mogu
dodati gljive prilikom dinstanja prase.
Jednostavna salata od
prase
Potrebni sastojci:
-3 do 4 biljke prase,
-1 tvrdo kuvano jaje,
-1 jabuka.
Za preliv: 4 kašike
biljnog ulja, 2 kašike limunovog soka ili sirćeta, pola kašičice šećera, so i
biber po ukusu.
Priprema:
Prasu rasjeći uzduž –
prepoloviti i isjeći na tanje polukrugove. Tvrdo kuvano jaje i jabuku izrendati
na krupno rende (ribež). Sve promiješati i preliti prelivom.
Salata od prase i
vrhnje (pavlake)
Potrebni sastojci:
-4 biljke prase,
-3 jabuke,
-1 čaša vrhnje,
-šećer i so po ukusu.
Priprema:
Prasu potopiti na 3
minute u slanoj vodi, isprati i sitno isjeći. Jabuku izrendati na krupno. Pomiješati
prasu i jabuku, posoliti, pošećeriti i preliti vrhnjom.
Salate od prase se
mogu pripremati u raznim kombinacijama:
-prasa, jabuka,
majoneza,
-prasa,jabuka,
-prasa, mrkva,
-prasa, mrkva, celer,
-prasa i kiseli
krastavčići.
Od prase se mogu
pripremati supe, variva, pite, može se pohovati, puniti, roštiljati, peći,
pržiti.
Comments
Post a Comment