Pikiranje rasada - zašto, kada i kako?




Omiljena tehnika za uzgajanje cvijeća, povrća, začinskog ili ljekovitog bilja iz sjemena je proizvodnja pikiranog rasada, posebno ako želimo proizvesti rasad za vlastitu baštu ili dvorište. Najčešće se pikiraju paprika, paradajz, cvijeće. Neke biljne vrste ne podnose oštećenje korijena i takve vrste je najbolje posaditi u veće posude i izbjeći pikiranje. Takve vrste su patlidžan, krastavac, lubenica, dinja.

Ova tehnika je jednostavna i za početnike. Prednost uzgajanja biljaka  koje se pikiraju je u tome što u manjoj posudi možemo posijati veći broj sjemenki neke biljne vrste i lakše obezbjediti optimalne uslove za klijanje i nicanje. Nakon što se mlade biljčice dovoljno razviju i narastu vrši se presađivanje u pojedinačne saksijice kako mi se biljci obezbjedio veći prostor za razvoj korijena i kako bi se smanjio rizik od truleži korijena.

Pikiranje se lako izvodi, ali treba odvojiti vrijeme i sredstva (saksijice, supstrat za pikiranje i prostor).

Pikiranje se može obaviti direktno na stalno mjesto ili u saksiju koju smo namijenili za uzgajanje mlade biljčice.

Biljčice koje se pikiraju ne smiju biti premlade. Suviše mlade biljčice su krte, sklone lomljenu i slabije se primaju. Biljčice koje pikiramo ne smiju biti prestare. Suviše stare biljčice će doživjeti stres i zaostajati u razvoju.

Mlade, iznikle biljčice su spremne za pikiranje kada pored kotiledonih listića imaju razvijene i prve prave listove. Potrebno je da od nicanja do momenta pikiranja prođu 3 do 4 sedmice da bi dobili biljčicu spremnu za presađivanje.

Temperatura supstrata u saksijicama ne smije biti ispod 15°C, jer već na 13°C većina biljnih vrsta prestaje sa rastom.

2h prije pikiranja potrebno je zaliti biljčice u posudama kako bi se lakše obavilo uzimanje biljčica. Izbjegavajte da držite biljčice za stabljiku, jer lako može doći do loma stabljike. Prije pikiranja otrebno je pripremiti čiste i dezinfikovane saksijice, dobar supstrat i vodu za zalijevane.

Postupak se izvodi na taj način što se ¾ saksijice ispuni sa supstratom, malo pritisnemo. U ovako pripremljen supstrat u saksijici se napravi rupa u koju se umetne mlada biljčica i dopuni sa supstratom. Lagano pritisnuti kako bi se ostvario što bolji kontakt supstrata i korijena. Nakon pikiranja saksijice sa biljčicama dobro zaliti sa vodom.


Mlade biljčice se pikiraju (sade) do kotiledonih listića.

Comments