Omiljena tehnika za uzgajanje cvijeća, povrća, začinskog ili
ljekovitog bilja iz sjemena je proizvodnja pikiranog rasada, posebno ako želimo
proizvesti rasad za vlastitu baštu ili dvorište. Najčešće se pikiraju paprika,
paradajz, cvijeće. Neke biljne vrste ne podnose oštećenje korijena i takve
vrste je najbolje posaditi u veće posude i izbjeći pikiranje. Takve vrste su
patlidžan, krastavac, lubenica, dinja.
Ova tehnika je jednostavna i za početnike. Prednost
uzgajanja biljaka koje se pikiraju je u
tome što u manjoj posudi možemo posijati veći broj sjemenki neke biljne vrste i
lakše obezbjediti optimalne uslove za klijanje i nicanje. Nakon što se mlade
biljčice dovoljno razviju i narastu vrši se presađivanje u pojedinačne
saksijice kako mi se biljci obezbjedio veći prostor za razvoj korijena i kako
bi se smanjio rizik od truleži korijena.
Pikiranje se lako izvodi, ali treba odvojiti vrijeme i
sredstva (saksijice, supstrat za pikiranje i prostor).
Pikiranje se može obaviti direktno na stalno mjesto ili u
saksiju koju smo namijenili za uzgajanje mlade biljčice.
Biljčice koje se pikiraju ne smiju biti premlade. Suviše
mlade biljčice su krte, sklone lomljenu i slabije se primaju. Biljčice koje
pikiramo ne smiju biti prestare. Suviše stare biljčice će doživjeti stres i
zaostajati u razvoju.
Mlade, iznikle biljčice su spremne za pikiranje kada
pored kotiledonih listića imaju razvijene i prve prave listove. Potrebno je da
od nicanja do momenta pikiranja prođu 3 do 4 sedmice da bi dobili biljčicu
spremnu za presađivanje.
Temperatura supstrata u saksijicama ne smije biti ispod
15°C, jer već na 13°C većina biljnih vrsta prestaje sa rastom.
2h prije pikiranja potrebno je zaliti biljčice u posudama
kako bi se lakše obavilo uzimanje biljčica. Izbjegavajte da držite biljčice za
stabljiku, jer lako može doći do loma stabljike. Prije pikiranja otrebno je
pripremiti čiste i dezinfikovane saksijice, dobar supstrat i vodu za
zalijevane.
Postupak se izvodi na taj način što se ¾ saksijice ispuni
sa supstratom, malo pritisnemo. U ovako pripremljen supstrat u saksijici se
napravi rupa u koju se umetne mlada biljčica i dopuni sa supstratom. Lagano
pritisnuti kako bi se ostvario što bolji kontakt supstrata i korijena. Nakon
pikiranja saksijice sa biljčicama dobro zaliti sa vodom.
Mlade biljčice se pikiraju (sade) do kotiledonih listića.
Comments
Post a Comment