Pošto sam dobila mnogo pitanja vezanih za zimsku rezidbu ovo je odgovor za najčeće pitanje.
Zimska rezidba voćnih stabala je redovna
aktivnost u voćnjaku i ona osigurava dobar urod sledeće, ali i svih narednih
godina. Na mladim voćnim sadnicama ovom rezidbom ćemo oblikovati krošnju, a kod
starijih stabala uspostaviti ravnotežu između rasta i rodnosti.
Razlog zašto zimsku rezidbu treba
obaviti tada je što ako rezidbu uradimo tokom kasne jeseni i početka zime može
doći do pojave izmrzavanja rodnih pupoljaka i gubljenja roda tokom sledeće
godine, ulaska voćnog stabla u periode alternativne rodnosti (kada voćka ne
rađa plodove svake godine).
Međutim, ako tokom jeseni uradite rezidbu
oštećujete grane stabla i one postaju osjetljive na izmrzavanje, uklanjate
grane sa rodnim pupoljcima. Ne znamo kakva će biti temperatura tokom zime i da
li će doći do izmrzavanja. Proces izmrzavanja najčešće ide od vrha grane ka
osnovi.
Ukoliko imamo dvije granu sa 10 rodnih pupoljaka, a jednu
prikratimo i ostavimo 5 pupoljaka može se desiti da tokom zime nastupi period
sa minus temperaturom i dođe do izmrzavanja 3 pupoljka. Na grani koju smo
orezali ostaju nam samo 2 rodna pupoljka, dok na grani koju smo ostavili za
rezidbu tokom proljeća ostaje 7 pupoljaka.
U tome je prednost rezidbe tokom ranog
proljeća. Ostavljamo sebi i voćnom stablu više mogućnosti da i sledeće godine uživamo u svježim voćnim plodovima.
Isti je slučaj i sa većinom ukrasnog drveća i grmlja, samo što je u tom slučaju naglasak na vegetativnim pupoljcima i mogućnošću da oblikujemo krošnju kako smo zamislili.
Comments
Post a Comment