Nakon berbe lijepe dane u novembru treba iskoristiti da
pripremimo voćnjak za zimu. U voćnim stablima se dešava čitav niz promjena
kojima se stabla prilagođavaju zimskim uslovima. Nama su vidljivi spoljni
pokazatelji tih promjena: dozrijevanje, berba, opadanje plodova, promjena boje
i opadanje listova. Unutar stabla se dešavaju burni procesi, a voćka samnjuje
sadržaj vode i povećava sadržaj suve materije. To će joj pomoći da lakše
podnese zimske vremenske priliki i spiječiti pojavu izmrzavanja.
Očistit voćnjak prije zime
Opadanje listova je momenat kada treba iskoristiti ovo lijepo
vrijeme i obaviti sanacijsko čišćenje voćnjaka. Voćnjak je potrebno pripremiti
za zimu primjenom različitih pomoloških i agrotehničkih mjera kako bi smanjili
infekcioni potencijal patogena prouzrokovača raznih voćnih oboljenja i brojnost
prezimljujućih oblika štetnih organizama.
Opalo lišće, polomljenje grane, plodovi koji leže na tlu ili
vise na granama, rane na drvetu, kora su mjesta koja mogu poslužiti kao
skloništa prezimljujućih oblika štetočina i prouzrokovača oboljenja.
Insekti prezimljavaju u različitim razvojnim oblicima: jaja,
larve, lutke i odrasli oblici.
Gljivice, najčešći prouzrokovači oboljenja, prezimljavaju u
obliku spora ili micelija.
Opalo lišće i plodove potrebno je sakupiti i ukloniti iz
voćnjaka. Lišće iz voćnjaka možemo iskoristiti za pripremu gredica za sadnju
povrća, kao malč ili za pripremu komposta koji ćemo primjenjivati u povrću i
cvjeću. Posebno je potrebno ukloniti opale plodove sa zemlje, jer ti plodovi
privlače miševe i ostale štetočine.
U jesen obaviti sanitarnu rezidbu
Nakon opadanja lišća potrebno je izvršiti sanitarnu rezidbu i ukloniti
sve suhe, polomljenje i oštećene grane. Ove grane su idealno stanište štetnih
organizama. Takođe, dobro pregledajte da nema grana sa simptomima oštećenja,
prisustva štetočina ili simptomima oboljenja. Takve grane obavezno odstraniti,
kao i grane sa jajnim leglima insekata koje trebamo spaliti.
Prilikom rezidbe koristiti dezinfikovan alat.
Ukloniti mumificirane plodove sa grana u krošnji, četkom oljuštiti
staru i ispucalu koru, očistiti i sanirati rane. Prilikom četkanja oko stabla
prostrijeti platno na koje će spasti ispucala kora, ali i štetočine. Sadržaj
platna ukloniti iz voćnjaka. Četkanjem ćemo spriječiti razvoj mahovine i
lišajeva na kori drveta.
Dezinfekcija kore stabla
Nakon četkanja možemo izvršiti dezinfekciju kore stabla. Ovaj
postupak je preporučljiv kada smo priliko četkanja utvrdili prisustvo štetočina
ili kada postoji opasnost od pojave oboljenja i štetočina koji prezimljuju na
kori stabla. Dezinfekcija se obavlja rastvorom kojeg pripremamo od pepela i
sapuna.
Za pripremu rastvora potrebno je uzeti: do 300g pepela, 5g
sapuna, 1l vrele vode.
Pepeo i sapun se preliju sa vrelom vodom i dobro miješaju, oko
15 minuta, dok se pepeo i sapun u potpunosti ne rastvore. Tako pripremljen rastvor četkom ili metlom nanijeti na koru stabla, račvište prvih grana.
Nakon što smo očistili voćnjak izvršiti đubrenje organskim
đubrivima koja su bogata fosorom i kalijem.
Comments
Post a Comment