Kada se presađuju afričke ljubičice





Da bi afričke ljubičice lijepo cvjetale potrebno ih je nakon određenog vremena presaditi u novu posudu. Tokom vremena zemljište u koju smo posadili afričku ljubičicu gubi hraniva, pogoršava se njegova struktura, biljka ima se više starog lišća, osušenih cvjetnih drški, a stvaraju se i nove, mlade biljčice..
Teoretski je da se presađivanje obavlja svake 2 do 3 godine. U praksi se presađivanje obavlja u kraćem vremenskom periodu. Kada primjetite da je biljka ispunila saksiju, a da mlade biljke imaju najmanje 3 dobro razvijena lista vrijeme je da odradimo presađivanje. Takođe, znakovi da se treba obaviti presađivanje su da korjenje izlazi iz saksije, pojava smeđih, sasušenih listova. Obično se to radi u razmaku od 1 do 1,5 godina.
Biljka u saksiji treba prostor kako bi neometano rasla, razvijala i cvjetala. U saksiji gdje je „gužva“ cvjetanje se smanjuje ili potpuno prestaje.
Optimalno vrijeme za presađivanje je proljeće. Tada ima dovoljno prirodnog osvjetljenja, temperatura je povoljna i biljka lako i brzo prolazi period ukorjenjavanja.
Ukoliko se, ipak, odlučite da tokom zime presađujete afričku ljubičicu potrebno je da obezbjedite dodatno osvjetljenje. Bolje je koristiti izvore svjetlosti koji ne zagrijavaju.
Tokom ljeta, kada su temperature visoke, najbolje je da ne dirate saksije sa afričkim ljubičicama što se tiče presađivanja. Ovo je period visokih temperatura, vrelog vjetra, intenzivnog osvjetljenja, pojačane transpiracije, a sve negativno utiče na uspješnost presađivanja, rast i razvoj mlade biljke.
Ukoliko na biljci ima mnogo cvjetnih pupoljka i  presadimo je oni će se osušiti. Zbog toga je bolje odrezati pupoljke prije presađivanja. To će smanjiti stres, a biljka će svoju energiju trošiti na razvoj korjena.

Comments