Želite da imate vlastitu baštu?




Želite da imate vlastitu baštu?

Sve je više ljudi koji žele da imaju svoju malu baštu, da sami posade biljke, da uberu plodove sa biljaka koje su sami odnjegovali. Okus i svježina biljaka i plodova iz vaše bašte nadmašiće okus bilo koje biljke kupljene u prodavnici.

Novogodišnji praznici nam daju mnogo slobodnog vremena da se bacimo na planiranje bašte.

Prvi put imate baštu

Želite imati baštu i brinuti se o sjetvi, sadnji, đubrenju, zaštiti bilja najbolje je da krenete sa manjom površinom i manje zahtjevnim biljkama ukoliko se po prvi  put susrećete sa baštovanstvom.

Prva zabluda koja će vam se obiti o glavu je „BAŠTOVANSTVO JE LAKO“. Lako je ukoliko znate šta trebate raditi. Kako vrijeme bude odmicalo shvatićete da i nije tako lako. Zato iskoristite zimske dane da se informišete i naučite šta, kada i kako se radi, jer postoji mnogo stvari koje trebate da naučite.

Ne dozvolite drugima da vam nameću svoje želje

Biće mnogo onih koji će željeti da vam pomognu svojim savjetima, a još više onih koji će vam nametati svoje stavove kako bi zadovoljili svoj ego da sve znaju, da oni rade kako treba. Međutim, problem sa tuđim savjetima je da niko ne poznaje vašu baštu, uslove u toj bašti, vaše želje i gastronomske navike.

Usvajajte znanje, iskustva, ali znajte da ste samo vi jedina osoba koja poznaje vašu baštu. Vi znate kakva je zemlja u bašti, odakle sija Sunce, odakle dolaze vjetrovi, da li ima podzemne vode ili ne i još mnogo toga. Čak i ako ne znate, sve ćete to naučiti tokom baštvanstva. Vi ćete biti u svojoj bašti i vi ćete je najbolje poznavati.

Samo vi znate šta želite da sijete i sadite u bašti. Šta nekome ko je alergičan na paradajz znači moj savjet da posadi paradajz? Vaša bašta treba da je vaše kraljevstvo, a ne mjesto koje ćete izbjegavati.

Na žalost, brzo ćete shvatiti da se nametnuta uvjerenja u bašti skupo plaćaju. Uzmite znanje, ali odbacite nametanje tuđih stavova, svjetonazora i želja. Ne bježite od grešaka u bašti, na greškama se uči. Uzgajanje biljaka na otvorenom je stalni rizik i ako je nešto u uzgajanju biljaka bilo uspješno 5 ili 10 godina desiće se godina kada sve što smo učili neće funkcionisati. Čitajte, posjećujte radionice o baštovanstvu, upoznajte druge ljude sa istim interesovanjem.

Izbor mjesta za baštu

Osnovno pitanje je koje mjesto odabrati za baštu. Prije svega što ćete uraditi u bašti je da odredite mjesto za vašu baštu. Svakoj bašti je potrebno najmanje 8h Sunca. Birajte osunčana mjesta. Naravno, postoje i biljke koje će odgovarati i sjenovitim mjestima. Ukoliko je bašta u sjeni onda ćete unaprijed znati da će vam izbor biljnih vrsta koje mogu uspjevati u takvim uslovima biti manji.

Kod izbora obratite pažnu na sjenu koja pada na baštu od okolnog drveća, žbunja, zgrada i drugih objekata.

Izbjegavajte zabarena mjesta. Ukoliko mjesto koje ste odabrali za baštu pati od viška vode bićete u problemu, a biljke će uvijek biti izložene pojavi trulenja korijena.

Kakvu baštu želite?

O kakvoj bašti maštate? Da li su to ravne površine, uzdignute gredice, ozidane gredice? Prilagodite se stanju na mjestu koje ste izabrali za baštu, ali tu prilagodbu uklopite sa svojim željama. Postoji toliko načina formiranja gredica u bašti. Počnite sa što jednostavnijim gredicama. Suviše radova  u bašti može vas obeshrabriti i stvoriti antagonizam prema bašti, uzgajanju biljaka. Neka bašta bude vaš saveznik, a ne neprijatelj kojeg je potrebno ukrotiti.
Izbor biljaka

Ako je prvi put da imate baštu birajte biljke koje se lakše uzgajaju, biljke za koje nije potrebno uzgajanje rasada. Za biljke koje se uzgajaju iz rasada bolje je da kupite gotov rasad. Ostavite proizvodnju rasada sve dok ne steknete dovoljno iskustva. Za početnike u baštovanstvu idealne su biljke poput: zelene salate, crvenog i bijelog luka, blitva, kukuruz šećerac, grah mahunar, tikve, cikla, repa, mrkva, peršun, pastrnak, grašak, korijander, kopar, menta, jagode mjesečarke. Sve biljke koje se siju ili sade direktno u zemlju. Ukoliko imate pomoć od članova porodice možete da uzgajate i krompir. Postoje različite tehnike uzgajanja krompira koje će vam olakšati uzgajanje.

Izbor biljaka prilagodite svojim gastronomskim navikama i uslovima u bašti. Napišite spisak šta to od ljekovitog, začinskog bilja, povrća ili voća koristite u svojoj ishrani. I u najmanjim baštama pronaćete mjesto za koju voćnu vrstu. Dovoljano je tek nekoliko živića jagode mjesečarke ili grmova stalnorađajuće maline da vam dolazak u baštu pričini zadovoljstvo.

Osigurajte takvu smjenu biljaka da ćete u bašti uvijek imati nešto za ubrati. Planirajte izbor biljnih vrsta i sorti. Neke sorte povrća imaju kratku vegetaciju. Tako je kod izbora graška najbolje birati sorte niskog rasta i kratke vegetacije. Na ovaj način će te ubrzo imati slobodan prostor u bašti da posijete nešto drugo.

Ovo su samo neka pitanja i odgovori za početnike u baštovanstvu, a kako sve više budete ulazili u svijet bašta i baštovana pitanja će biti sve više i više. Uvijek ćete imati neku novu ideju koju ćete željeti isprobati u svojoj bašti, neku novu biljnu vrstu ili sortu.

Uprljate svoje ruke zemljom, a ona će vas nagraditi okusima koji će prevazići sve što ste do sada jeli.


Comments