Kupovina sjemena za novu sezonu




Dok je napolju snijeg brojimo dane do sjetve rasada i prvog odlaska u baštu. Ovo vrijeme će većina baštovana iskoristiti za planiranje sjetve i kupovinu novih sjemena.

Upravo kod kupovine i nabavke sjemena mogu da vam se dese greške koje će odrediti cjelokupan uspjeh u sezoni. Od kvaliteta sjemen zavisiće mnogo toga.

Najsigurniji ste ukoliko ste sačuvali sjeme iz svoje bašte, od svojih biljaka. Tada tačno zate koja je biljna vrsta, koja je sorta, iz koje godine je sjeme. Niko vam ne može podvaliti nešto što niste namjeravali da posijete, staro sjeme ili još gore zaraženo sjeme. Vjerovatno se svakome od nas to dešavalo. Moje iskustvo od prije 10 godina je da umjesto paradajza pelata kojeg sam posijala dobijem čeri paradajz žute kruškice.

Prije kupovine ili nabavke napravite spisak vaših želja. Šta je to što želite posijati, posaditi i uzgajati? Šta najviše koristite u kuhinji? Da li koristite mnogo začinskih biljaka ili više volite ljekovite biljke? Pregledajte zalihe sjemena.

Kada ste napravili spisak šta vam još treba od sjemena prvi korak je da pogledate šta ima u poljoprivrednim apotekama u vašem mjestu. Ponuda biljnih vrsta, sorti i hibrida je različita.
Na internetu možete pronaći mnogo sajtova ili fb grupa i stranica sa bogatom ponudom. Tu ćete pronaći mnogo egzotičnih, stranih ili starih vrsta i sorti. Međutim, tu se krije i opasnost za naivne.

Prije nego šta bilo naručite pogledajte šta ima u poljoprivrednoj apoteci u vašem okruženju. Veoma često ćete se sresti sa pojavom da kesica nekog sjemena košta 0,5KM (u BiH) u poljoprivrednoj apoteci, dok neko na internetu tu istu sortu prodaje 10 sjemenki za 5KM. Prvo se informišite i pazite da vas „ne ošišaju“.

Naravno, tokom potrage za sjemenom upoznaćete i korektne ljude. To posebno važi za ljude u fb grupama koji i sami imaju bašte. Možete postati član neke grupe i pored sjemena vidjećete šta oni uzgajaju, raspitati se gdje nabavljaju sjeme, razmjenjivati sjeme i naučiti mnogo od njih što se tiče uzgajanja pojedinih biljnih vrsta, zaštite, pravljenja gredica, pripremanja zimnice.

Ukoliko ste početnik izbor sjemena u poljoprivrednoj apoteci će biti odličan za vas. Trebaće vam najmanje dvije godne da steknete iskusto i samopouzdanje u gajenju povrća i drugog bilja. Sasvim je u redu da posijete krastavce čije ste sjeme kupili u poljoprivrednoj apoteci.

Prilikom kupovine ne uzimajte oštećeno pakovanje, provjerite datum, čistoću sjemena, klijavost. Sve su to podaci koji i te kako mogu da vam pomognu kod kupovine. Posebno izbjegavajte pakovanja koja izgledaju da su pokvašena i osušena. Klijavost sjemena u takvom pakovanju je pod znakom pitanja. Ne kupujte pakovanje iz kojeg ispada sjeme. Može vam se desiti da u nekom pakovanju i  nema sjemena (greška prilikom pakovanja).

Ukoliko ste u mogućnosti kupite sjeme iste vrste i sorte od različitih proizvođača. Iskusniji uzgajivači povrća i cvijeća su se često susretali da je pakovanje sjemena iste sorte na kraju dalo plodove ili cvjetove koji su se razlikovali međusobno po krupnoći, obojenosti, mirisu, sadržaju vode u plodovima, sočnosti, okusu. Osim toga, neka sjemena mogu slabije klijati.

Ukoliko želite da kupite sjeme neke biljne vrste i želite da sačuvate to sjeme za sebe kao bi nastavili sa uzgajanjem tada kupujte sjeme određene sorte. Skupa sjemena označena sa F1 su više za profesionalne poljoprivredne uzajivače. Sjeme F1 generacije je nastalo ukrštanjem i biljke koje se razviju neće vjerno prenositi svoje osobine na buduće potomstvo. Ovo sjeme je potrebno kupovati svake godine, a time se izlažete dodatnom trošku. Više o sorti i F1 sjemenu u sledećim tekstovima.

Ukoliko želite da sebi olakšate sjetvu možete kupiti sjeme unaprijed pripremljeno da vam olakša sjetvu. To je slučaj sa sitnim sjemenom. Možete se odlučiti da kupite mrkvu na papirnatoj traci, pilirano sjeme-sjeme obloženo hranjivim materijama.

Comments