Koje biljke svojim mirisom privlače dobre i tjeraju loše insekte?

Mnoge biljne vrste osim što su nam hrana, lijek mogu nam biti pomoćnici u svakodnevnom životu.

U zavisnosti da li želimo otjerati štetne ili privući dobre insekte možemo odabrati da uzgajamo razne biljne vrste koje će imati višestruku ulogu. U saksijama na balkonima, terasama, u dvorištu, bašti ili voćnjaku možemo posaditi biljke koje ćemo koristiti kao začine, čajeve, za pripremu sokova, želea, melema, tinktura, biti dekorativne, ali i djelovati na insekte. Kopar, bosiljak, menta samo su neke od biljaka koje možemo odabrati.

Ukoliko želite u svoju baštu ili voćnjak privući bubamare posadite komorač, dok potočarka privlači ose i insekte koji se kreću po površini zemlje. Kopar (mirođija) će svojim mirisom privući pčele, ose i muve, ali će odbiti leptire kupusare i paučinare.

Borač

Borač je veoma dekorativna biljka. Posađen pored paradajza poboljšaće okus plodova, ali ga treba posaditi najmanje 50cm udaljenog od biljke paradajza. Biljka borača u fazi cvjetanja zauzima prostor. Mladi listovi mogu da se koriste u pripremi salate. Cvjetovi su jestivi. Prednost borača je što privlači korisne insekte čak i kada je vrijeme hladnije ili pada slabija kiša. Veoma rado ga posjećuju leptiri, pčele, ose i bumbari.

Bosiljak

Bosiljak je svima poznat začin. Osim što se koristi kao začin i ljekovita biljka, on mirisom privlači leptire.
Svojim mirisom odbija komarce, muve i ose.

Menta

Menta je još jedna ljekovita biljka koja svojim mirisom tjera mrave i štetočine kupusa.

Neven

Dekorativni i ljekoviti neven privlači puževe, a njegov miris je odbojan nematodama, biljnim ušima i drugim štetočinama.

Kadifica

Kadifica je pravi čistač zemljišta od mnogobronih štetočina, posebno je efikasna u borbi protiv nematoda.

Origano

Biljna vrsta koja će nam pomoći u borbi protiv pauka, jer pauci ne podnose miris origana.



Comments