Crne lisne uši na dvogodišnjem peršunu
Svaka bašta je svijet za sebe, a mi utičemo na taj svijet izborom biljaka koje uzgajamo. Peršun, celer i pastrnak obično uzgajamo kao jednogodišnje biljke. Veoma je mali broj ljudi koji će ove biljke ostaviti u bašti za sledeću sezonu kako bi ubrali sjeme.
Međutim, ukoliko ostavite po neku biljku peršuna, celera ili pastnaka da rastu kao dvogodišnje bijke ubrzo ćete shvatiti da to ima i te kakve prednosti.
Svake godine ostavim nekoliko biljaka pešuna i celera i pastrnaka. Uvijek stavim 5 do 6 biljaka od svake vrste. Jedan dio može propasti tokom zime, a dovoljno je po 2 biljke. Kada tokom jeseni vadim korijen peršuna ili uklanjam peršun lišćar obavezno presadim po neki korjen na mjesto gdje mi sledeće godine neće smetati. Isto se uradi i sa celerom i pastnakom.
Dva su razloga zašto ih ostavljam:
- Ove biljke će prve da krenu sa vegetacijom na proljeće i to je prvi začin i prve biljke za čaj.
- Drugi razlog je zaštita bilja.
Comments
Post a Comment