Plamenjača krompira se javlja svake godine





Svake godine me iznenadi nepoznavanje biljnih bolesti koje su se odomaćile u našim krajevima i javljaju se svake godine. Ove godine me iznenadilo koliko ljudi ne poznaju oboljenje koje je zajedničko za krompir, paradajz i patlidžan.

Riječ je o plamenjači krompira koju izaziva gljivica Phytophthora infestans.

Toliko je toga napisano, rečeno o ovom oboljenju, a još uvijek je nepoznanica za veliki broj ljudi. Možda me najviše šokiralo to što ljudi uopšte ne poznaju ovo oboljenje, ne prepoznaju simptome, posledice koje nastaju. To me mnogo više začudilo nego pogrešne mjere zaštite.

Plamenjaču krompira je nemoguće izbjeći i ne postoji sorta krompira, paradajza i patlidžana koja je 100% otporna na ovo oboljenje. Postoje sorte i hibridi koji su otporniji, odnosno kada spore gljivice klijaju teže prodiru u tkivo lista. 

Ne prolazi ni priča da će se sama biljka izboriti sa ovim oboljenjem. Jednom kada se biljka paradajza, krompira ili patlidžana zarazi ovom gljivicom ona je na putu uništenja. 

Simptomi i aktivnosti gljivice imaju 1000 lica i uslovi na parceli ih diktiraju. Tepmeratura i vlažnost su od predsudnog uticaja na tok oboljenja. Kada se ostvare optimalni uslovi bolest napreduje veoma brzo, ali ukoliko dođe do nagle promjene vremenskih prilika bolest ostaje pritajena. Izgleda da je stala, da se biljka izborila. Međutim, gljivica čeka optimalne uslove i čim se ostvare ona će da pokaže kako brzo može da uništi usjev.

Prepoznaj simptome

Simptomi oboljenja se javljaju od maja do septembra, ali je u našim kontinentalnim uslovima bolest najuočljivija u junu i početkom jula. Razlog tome su dvije stvari:
  1. Vremenski uslovi - Temperatura vazduha je dovoljno visoka, a u tom perioda ima i dovoljno padavina koje stalno vlaže površinu lista.
  2. Biljka krompira tada zatvara redove, odnosno biljke su dovljno narasle da se dodiruju biljke iz dva susjedna reda. To doprinosi slabijem provjetravanju i većoj vlazi koja se zadržava na biljkama.

Što je sorta krompira ranija to je podložna ranijoj pojavi ovog oboljenja.

Biljke paradajza i patlidžana su podložne napadu gljivice i pojavi simptoma od naranijih dana. Već u rasadniku može doći do propadanja mladih biljkaka usled zaraze.

Simptomi po kojima se plamenjača krompira prepoznaje su zajednički za sve tri vrste. Prvi simptomi se javljaju na listovima, najčešće su to donji listovi u kontaktu sa zemljom. Veoma brzo nakon zaraze dolazi do pojave mrlja koje su svjetlije obojene. Ove mrlje se šire i zahvataju sve veću površinu lista. Bolest napreduje i zahvata cijelu lisnu grančicu, prenosi se dalje na stablo i listove koji su smješteni na višim etažama biljke.

Na rubu listova pojavljuju se tamne mrlje. U povoljnim uslovima cijela biljka veoma brzo propada i izgleda kao da je prelivena vrelom vodom.

Simptomi oboljenja javljaju se i na plodovima paradajza i patlidžana, a kod krompira su ugrožene i krtole, posebno u skladištu gdje vladaju uslovi povišene vlage i temperature.




Kako zaštiti biljke?

Plamenjača krompira se javlja svake godine i pričinjava velike štete. U praksi je najbolje da se kombinuju različite mjere zaštite.

Za sadnju odabrati lokaciju, zemljište koje je dobro drenirano. 2019. godina nam je okazala kako kišno vrijeme može da dovede do propadanja usjeva zbog prevelike vlažnosti. Ljudi koji su posadili krompir i paradajz na vlažnim terenima već sad imaju potpuno uništene usjeve i žalosno je gledati ostatke biljaka krompira i paradajza tako crne, bez lišća.

U preventivi značajnu ulogu igraju uslovi koji vladaju na parceli. Dobro je da su te lokacije na osunčanom mjestu, da nisu biljke u sjeni, da je dobro provjetravanje. Veoma je važno da se biljke poslije kiše što prije osuše.

Od čestih grešaka nepoštovanje plodoreda, upotreba zaraženih krtola i ostavljanje samoniklog krompira da raste, pregusta sadnja, ne uklanjanje zaperaka na paradajzu su najčešće.

Mlijeko kao preventiva

Pripravak od mlijeka je najbolja, najjeftinija i najjednostavnija kada je u pitanju preventivna zaštita. Nedostatak pripravka od mlijeka je što se poslije svake kiše mora ponoviti tretiranje biljaka krompira, paradajza i patlidžana. Prilikom tretiranja biljke je potrebno dobro "okupati" i zaštiti svaki list.

1l mlijeka se razrijedi sa 10l vode. Količina mlijeka se može i smanjiti. Obično koristim 1l miljeka i 5l vode, a dodam i 2 kašike sode bikarbone. Soda bikarbona ne djeluje na plamenjaču, ali djeluje na neke druge prouzrokovače oboljenja i sprečava pojavu oboljenja poput pepelnice.

Bijeli luk kao zaštitno sredstvo

Ovo sredstvo je moj nadraži pripravak koji primjenjujem u bašti i rješavam mnogo problema koji se javljaju u bašti ili voćnjaku. Osim što djeluje preventivno bijeli luk sprečava širenje mrlja plamenjače i zaustavlja rast gljivice. Najefikasniji rezultati se primjenjuju kada se u tretiranju smjenjuju pripravci od bijelog luka i mlijeka.

Dovoljno je 3 do 4 čena bijelog luka usitniti , čak ih više i ne gulim, potopiti u 1l vode tokom noći. Posudu nije potrebno poklapati. Ujutro se tečnost procijedi. Miris treba da je prijatan miris bijelog luka. Ukoliko je miris jači može se razrijediti prema potrebi. Biljke dobro isprskati ovim pripravkom.

Možete biti i praktični i umjesto da koristite glavicu bijelog luka iskoristite stabljiku i lišće koje bi ste bacili. Umjesto da uzmete 3 čena bijelog luka biće vam dovoljne dvije stabljike sa listovima koje prije prelijevanja vodom sitno narežite kako bi što bolje ispustile korisne materije u vodu.


Comments