Hren - insekticid i fungicid



Obećala sam napisati tačne mjere za pripremu prirodnih pripravaka od hrena koje možemo da koristimo kako bi zaštitili naše povrće, ali i druge biljke, od štetočina i bolesti.

Kako se ne držim tačnih mjera i uvijek nešto eksperimentišem lišće hrena jednostavno usitnim, prelijem vodom i ostavim preko noći. Sledeće jutro procijedim i koristim za tretiranje biljaka. Kanta koju koristim je zapremine 9l, a količina lišća je jedna rukovet. Ostatak lišća koji ostao nakon cjeđena dodam u kompost.



Tačan recept:

Ubrati listove i usitniti ih. Može se koristiti i lišće sa korjenom. Količina listova treba da napuni 1/3 kante koju koristite. Preliti sa toplom vodom da se napuni kanta, dobro promiješati i ostaviti najmanje 1h. Procijediti i koristiti. Biljni materijal koji smo koristili možemo još 2 do 3 puta upotrijebiti pod uslovom da smo stavili korijen.

Ovaj pripravak je dobar protiv biljnih ušiju i drugih štetočina, ali i kao fungicid - posebno za zaštitu luka.

Hren je odličan kao zaštita od pepelnice, hrđe, kovrdžavosti lista breskve. 

U kombinaciji sa čili paprikom se koristi za zaštitu bilja od biljnih ušiju, bijele leptiraste uši, krompirove zlatice.

Kada se koristi u kombinaciji sa čili paprikom napravi se čaj od korjena hrena i čili paprike. Ohlađenim i procijeđenim čajem se tretiraju napadnute biljke. Oprez prilikom kuhanja. Kao i pripravak od čili paprika i ovaj pripravak od hrena i čili paprika štipa i grize oči, nos. Pripremajte ga u dobro provjetrenoj prostoriji.

Comments