Krastavac i plamenjača krastavca




Plamenjača krastavca je veoma opasno oboljenje koje za veoma kratko vrijeme može u potpunosti da uništi usjev krastavca. Sva vaša briga i rad mogu da nestanu zbog djelovanja gljivice.

I pored toga što se zove plamenjača ovo oboljenje nije isto kao plamenjača krompira. Plamenjaču krastavca izaziva gljivica Pseudoperonospora cubensis koja izaziva oboljenje na krastavcu, tikvicama i drugim tikvenjačama (tikve, dinje, lubenice).

Moja generacija se sjeća da su se krastavci do polovine osamdesetih uzgajali bez problema, da nije postojalo ovo oboljenje na našim prostorima. Međutim, tada počinje plantažni uzgoj krastavaca kornišana i u naše krajeve stiže ova strašna gljivica koja će da napravi pravi dar mar u baštama, u usjevima krastavca.

Ove godine su idealni uslovi za pojavu i širenje ovog oboljenja. Razvoju gljivice pogoduje toplo i vlažno vrijeme, posebno biljke pod stresom. 

Kako prepoznati simptome plamenjače krastavca?

Biljke krastavca su veoma osjetljive na stres, a ove godine imamo ekstremno kolebanje vremenskih uslova i one su izložene stalnom stresu. Uz periode visokih temperatura biljke se suočavaju sa naglim padom temperature, učestalom kišom. Zbog toga su veoma podložne napadu raznih patogena, a plamenjača krastavca ima odlične uslove za pojavu i širenje.

Bolest se na području ex-YU najčešće javlja od sredine ljeta, kada je dovoljno toplo.

Prvi simptomi se javljaju na listovima, posebno na listovima koji su najbliže tlu. Na listovima se pojavljuju svjetlije, uljaste pjegice oivičene lisnim nervima. Kako vrijeme odmiče pjegice se uvećavaju i pretvaraju u mrlje koje se sve više spajaju. Boja mrlja se mijenja od svijetlozelene do žute i na kraju tkivo lista postoje nekrotično, odumire.

Simptomi bolesti se najčešće pojavljuju prvo na starijem, razvijenom lišću. Mladi listovi i vrh biljke ostaju zeleni i poslednji propadaju.



Kako zaštiti krastavac?

Kao i sve biljne bolesti i kod plamenjače krastavca najlaške je spriječiti pojavu, ali kada se desi ne treba odustati.

I pored toga što je ova gljivica rođaka gljivici koja izaziva plamenjaču krompira od nje se razlikuje po načinu života i razvoju. Zbog toga ona može da bude pravi izazov kada želite da zaštitie biljke krastavca, jer ne reaguje na isti način na fungicide (i prirodni preparati koji djeluju na gljivice su fungicidi) koje koristimo za suzbijanje plamenjače krompira.

Veliki dio uzgajivača koriste preparate na bazi bakra kao preventivnu zaštitu. Međutim, trebate znati da se ta sredstva mogu koristiti prije cvjetanja biljaka, jer izazivaju sterilnost cvjetova.

Postoje brojni prirodni pripravci koji se koriste kada uzgajamo krastavce. 

Mlijeko za preventivno tretiranje

Mlijeko je odično za preventivno tretiranje kada su u pitanju plamenjače. O njemu sam ranije pisala mnogo. Nedostatak je što se pripravak od mlijeka ne zadržava na listu i što poslije svake kiše tretiranje trebate ponoviti čim se listovi osuše od kiše.

Kada se taj rastvor napravi od mlijeka, vode i doda soda bikarbona dobija se odlično preventivno sredstvo i za plamenjaču, alternariju, ali i za pepelnicu.

2l mlijeka, 2 supene kašike sode bikarbona doda se u najviše 10l vode (najmanje 5l vode). Dobro se izmiješa kako bi se  soda bikarbona rastvorila da ne zapuši diznice na prskalici i da se ravnomjerno rasporedi u rastvoru.

Možemo koristiti i sirutku ukoliko je imamo.

U mlijeko možemo dodati 40 kapi joda i 35g naribanog prirodnog sapuna što će povećati imunitet biljke i negativno djelovati na spore gljivice koje dospiju na list krastavca.

Pripravak od lukovice crvenog luka

Za ovaj pripravak potrebno je sakupiti lukovicu crvenog luka, vanjske crvene listove glavice crvenog luka.

Postoji nekoliko načina pripremanja ovog pripravka.

Prvi način

Uzeti 200g lukovine, preliti sa 10l vode i ostaviti preko noći. Sledeć jutra sadržaj se procijedi i koristi 2 do 3 puta tokom sedmice.

Drugi način

Uzme se 500g lukovice i prelije sa 10l vode Količina vode može da se smanji, ali kasnije morate dopuniti količinu vode. Sadržaj se prokuha i ostavi nekoliko dana. Ovaj pripravak je naručito efikasan kod početnih simptoma oboljenja. Može da se koristi nekoliko puta mjesečno, ali zbog jačine pripravka nije za stalnu upotrebu.

Pripravci od bijelog luka

Pripravci od bijelog luka su veoma efikasni. Možete da koristite pripravak od bijelog luka koji odstoji u vodi tokom noći ili čaj od bijelog luka koji se razređuje sa vodom. Oba pripravka su veoma efikasna i djelu čak i kada se pojave žute mrlje na listovima (naravno, kada su mrlje pojedinačne).

Recept za jednostavan pripravak od bijelog luka možete pronaći u Tekstu

Comments