Zekija Bosnić: Čuvamo tradiciju od zaborava



Program osnaživanja nezavisnih medija,

Independent media empowerment program (IMEP)


Ovaj tekst se realizuje u okviru projekta "Žene pričaju" zahvaljujući sredstvima iz IMEP program New Voices podržanog od strane USAID-a i Centra za promociju civilnog društva.

Zekija Bosnić: Čuvamo tradiciju od zaborava

Prijedorčanke okupljene u Udruženje žena „Donja Puharska“ mogu se pohvaliti mnogobrojnim aktivnostima koje realizuju, ali i mnogobrojnim rukotvorinama koje izrađuju. O njihovom radu razgovala sam sa predsjednicom udruženja Zekijom Bosnić.

Gospođa Zekija Bosnić: "Uspjele smo obnoviti rad Udruženja i sačuvati tradiciju."

Obnovile rad udruženja i kulturno umjetničkog društva

Nakon povratka gospođa Zekija se sa svojim prijateljicama organizovala i ponovo su preregistrovale udruženje i KUD koji su prije rata postojali u naselju Puharska.

Izrađuju anteriju


„Udruženje je formirano davnih sedamdesetih godina i bilo je aktivno do rata. Nakon povratka sam zajedno sa prijateljicama pokrenula inicijativu da se ponovo pokrene rad Udruženja, izvršile smo preregistraciju i već 20 godina aktivno radimo. Ubrzo sa pokretanjem rada Udruženja smo shvatile da postoji velika potreba da se obnovi rad KUD-a „Osman Džafić“. Svaka od nas je majka, sestra i svaka od nas je prije rata imala nekoga iz porodice ko je bio aktivan u KUD-u. Žene osjete šta treba zajednici, a imale smo i obavezu da pokrenemo rad KUD-a u kome su naša djeca igrala i svirala, za kojeg nas vežu lijepe uspomene. Želja nam je bila da onovimo i rad Omladinskog centra i fudbalskog kluba koji su postojali u ovom naselju. Uspjele smo da obnovimo rad Omladinskog centra. Do sada smo realizovale mnogo programa, a veliku pomoć smo imale od humanitarne organizacije UMCOR od koje smo dobile šivaće mašine i tkalačke stanove. To nam je omogućilo da opremimo radionicu i omogućimo ženama da prođu obuke šivenja i tkanja“ – prisjeća se gospođa Zekija.
Bluza Prijedorčanka
Izrađuju tradicionalne nošnje, vezu, tkaju
Opremanje radionice je pomoglo članicama Udruženja da se posvete šivanje, vezu i izradi starih narodnih nošnji.
Tkalački stan
„Pokušavamo da sačuvamo od zaborava naše tradicionalne rukotvorine i tehnike. Šijemo tradicionalne nošnje ovog kraja. Za KUD smo sašile sve nošnje u našoj radionici, osim jedne koja je kupljena. Posebno smo ponosne na anterije koje su dio stare gradske nošnje Bošnjakinja iz Prijedora, a koje nije ni malo lako napraviti. Njihova izrada je veoma zahtjevna, ali smo i to uspjele uraditi. Zatim imamo i specifične bluze Prijedorčanke sa vezom karakterističnim za Prijedor. Ove bluze smo radile za naš hor. Takođe, mnogo su cjenjeni naši tkani tepisi koje izrađuju naše članice. Neki od tih tepiha su dospjeli i u prekookeanske zemlje. Imamo radove i u novim tehnikama kao što je dekupaž. Mnogim našim članicama ovo je jedini izvor prihoda, na taj način ih ekonomski osnažujemo i dajemo snagu da se bore kroz život.“

Mnogo mladih žena i djevojaka koje su zainteresovane da nauče kako se šije, veze, hekla, tka se pridružuje radu ovog Udruženja. U planu im je da tokom jeseni održe još jednu radionicu tkanja za koju već ima zainteresovanih žena, ali kao i u svakom udruženju potrebno je finansijski obezbjediti realizaciju ove ideje.
Izradile nošnje za KUD „Osman Džafić“
Kao što je naša sagovornica već napomenula članice Udruženja su inicirale i obnovu rada KUD-a „Osman Džafić“. Veliki dio članica Udruženja su i članice KUD-a. Osim što djeluju u istim prostorijama članice Udruženja su pomogle i izradile nošnje za igrače i igračice kulturno mjetničkog društva. U naselju je uvijek bilo dobrih muzičara i pjevača, a članice Udruženja su željele očuvati tu ljubav prema muzici, pjesmi i osnovale su hor.  Danas taj hor djeluje u sastavu KUD-a.


„Članice Udruženja su radile razne nošnje, za sve igre. Tako da je KUD dobro snabdjeven tradicionalnom odjećom karakterističnom za narode i igre sa područja ex-Yu. Veoma često kada članovi i članice KUD-a nastupaju imamo prezezentacije naših ručnih radova i gdje god smo bile ljudi se oduševe da smo uspjele sačuvati i otrgnuti od zaborava stare, tradicionalne nošnje, pletene i heklane stvari i mnogo drugih predmeta koje izrađujemo.

Izlažu na sajmovima, učestvuju u prezentacijama, dobijaju nagrade


Vrijedne članice Udruženja prisutne su na brojnim sajmovima gdje predstavljaju tradiciju svoga kraja. Dobijale su brojne zahvalnice i nagrade. Posebno im je draga nagrada za izradu anterije, jer su i drugi prepoznali trud i napor koji je trebalo uložiti za izradu ovog jedinstvenog odjevnog predmeta. Dobitnice su i pehara grada Prijedora koji im je dodijeljen za njihov rad. Na nedavno završenoj manifestaciji „Zlatne ruke Potkozarja“ u Prijedoru dobile su nagradu za najorginalniji eksponat ručno tkani tradicionalni ćilim.

Više o radu ovog Udruženja možete vidjeti na njihovoj FB stranici




Comments