Biba Malčić: Zahvaljujući podršci porodice stvorila sam dva brenda



Program osnaživanja nezavisnih medija,

Independent media empowerment program (IMEP)


Ovaj tekst se realizuje u okviru projekta "Žene pričaju" zahvaljujući sredstvima iz IMEP program New Voices podržanog od strane USAID-a i Centra za promociju civilnog društva.

Biba Malčić: Zahvaljujući podršci porodice stvorila sam dva brenda


Gospođu Habibu – Bibu Malčić upoznala sam prije nekoliko godina kada me zainteresovalo ko stoji iza Immortelle prirodne kozmetike. Tokom vremena sam saznala da ova vrijedna žena i njena porodica, suprug Goran i kćerke Gorana i Mirela, osim prirodne kozmetike uzgajaju voće i povrće na ekološki način, uzgajaju ljekovito bilje i pripremaju mnogobrojne teglice ukusne zimnice.

Gospođa Biba je porodično imanje pretvorila u oazu zdravlja


Bašta na imanju porodice Malčić nalazi se u Dragočaju, u blizini Banja Luke. Gospođa Biba i njena porodica su odlučili da će njihova bašta i imanje biti oaza zdravlja, uskusnog voća i povrća koje se može ubrati i odmah pojesti. Dali su prednost ekološkom uzgoju i zdravim načinima pripreme kozmetike i zimnice.




Kako je nastao brend prirodne kozmetike Immortelle

Gospođa Biba je počela da priprema kreme i drugu prirodnu kozmetiku za sebe, jer je imala osjetljivu kožu. Nije ni slutila da će to prerasti u nešto mnogo ozbiljnije i da će se cijela porodica posvetiti uzgajanju ljekovitog bilja koje koristi u izradi prirodne kozmetike.


Na imanju uzgajaju razno ljekovito bilje

U Bibinoj bašti uzgajaju mnogobrojno ljekovito bilje. Kolekcija se uvijek povećava, a trenutno imaju: gavez, nanu, matičnjak, origano, komorač, pelin, lavandu, više sorti bosiljka, macinu travu, ehinaceu, sljez, izop, kadulju, smilje, hibiskus, kamilicu, boražinu i druge vrste. Većinu ovog bilja iskoriste u izradi prirodne kozmetike, ali i za izradu čajeva, tikntura.

Sam naziv brenda Immortelle je francuski naziv za smilje i znači besmrtan, vječan. Pošto gospođa Biba voli smilje i mnogo ga koristi u svom radu i pripremi raznih preparata cijeli brend je dobio naziv po divnom smilju.

Uzgajaju bamiju

 „2015. godine sam ostala bez posla i sada sam veoma zahvalna na tome. Tada sam se na nagovor prijateljice počela ozbiljnije baviti izradom prirodne kozmetike. Iz moje radionice su izašli prvi melemi. To su bili melem od sedam trava, melemi od kamilice i od nevena. Djelila sam uzorke i ljudi su bili veoma zadovoljni poslije upotrebe. Ubrzo sam stekla stalne kupce, a ponuda melema se proširila. Počela sam da pripremam i melem od gaveza, melem za intimnu njegu, propolis melem i druge. Uslijedile su naše kreme za lice Gabriel sa agranovim uljem i Uriel sa smiljem i tamjanom. Stalno sam istraživala nešto novo, a broj kozmetičkih preparata se povećavao. Danas osim melema i krema u ponudi imamo dezodoranse, serume, meleme za sunčanje, pa čak i ulje za bradu. Tokom godine radim macerate prateći vegetaciju biljaka. Počinjem sa ljubičicama i tratinčicama, a zatim slijede maslačak, ruže, lavanda, smilje, kantarion, orah, gavez, bamija i druge biljne vrste. U izradi prirodne kozmetike koristim razna biljna ulja kao što su: maslinovo, kokosovo, ulje košpica grožđa, ulje od avokada, konoplje, suncokretovo ulje. Takođe, koristim i biljne maslace: shea i kakao butter. U izradi koristim pčelinji vosak i propolis. Počeli smo se baviti i pčelarstvom. Nadam se da ću od sledeće godine imati i svoj vosak, propolis i med.“

Sastojke za kreme, serume i druge kozmetičke preparate imaju na svom imanju

Među mnogobrojnim proizvodima izdvajaju se serum za njegu kože lica i serum sa uljem bamije. Serum za njegu kože lica u svom sastavu ima ulje smilja i neka druga ulja koja sinergijski djeluju što ima za rezultat da koža lica postane blistava, nježna i podatna. Sitne borice nestaju, a one dublje postaju manje vidljive, povlače se kapilari i podočnjaci, a ožiljci od akni blijede.

Serum sa uljem bamije je sličan po sastavu, a namjenjen je za njegu starije i umorne kože lica, kao i kože koja je opterećena teškom šminkom. Ovaj serum osvježava kožu. Osim što hrani kožu, bamija je prirodni botoks i savršeno zateže kožu.

Povrće iz Bibine baštice

Banjalučanima je dobro poznat okus povrća iz Bibina baštica Osim uobičajenih vrsta povrća kao što su paprika, paradajz, patlidžan, salata, u svojoj bašti uzgajaju i neke biljne vrste iz dalekih krajeva. Tu su nekoliko sorti batata, bamije, malabarski špinat, novozelandski špinat, vigne, više sorti kovrdžavog kelja i mustarda.

Gajbica iz Bibine baštice

„Od povrća bih izdvojila malabarski špinat i batat. Malabarski špinat je puzavica kojoj ne smeta toplota, tako da ga beremo cijele godine. Njegova nutritivna vrijednost je mnogo bolja od običnog špinata, a upotrebljava se na isti način. Može da se konzumira i sirov, posebno je dobar za pripremu zelenih sokova jer ima debele i sočne listove. Odličan je za detoksikaciju organizma. Batat je biljna vrsta kojom sam oduševljena, jer je u potpunosti iskoristiv. Mladi listovi se koriste kao špinat, a mogu su sušiti i koristiti kao čaj. Krtole su pravo blago. Imaju manji glikemijski indeks i odličan je za ishranu dijabetičara. Kažu da prva hrana koju dajete bebama treba da bude batat.“

Batat 

U ponudi iz bašte imaju gajbice povrća koje sadrže povrće koje je dostupno u bašti. Kupci su zadovoljni jer dobijaju svježe ubrano povrće koje ne mogu pronaći u prodaji i koje možda ne bi mogli drugačije da nabave. Gajbica je dovoljna za sedmodnevnu ishranu jedne porodice.



„Trenutni sastav gajbice je bebi blitva, malabarski špinat, list batata, kopriva, tušt, bosiljak, nana, smoothie mix, salata mix, tikvice, paprike, paradajz, patlidžan... Sastav se mijenja prema sezoni, a u gajbici se uvijek može naći buketić cvijeća iz baštice. Sve ove proizvode kupci mogu uzeti i pojedinačno, a mi radimo i kućne dostave jednom ili dva puta sedmično. Neke naše proizvode možete naći u marketu Zrno u Banja Luci.“


Od viška voća i povrća pripemaju raznu zimnicu, džemove, chutney od voća i povrća, voćnu turšiju i Imuno mix.

Zdravlje iz biljaka spakovano u teglice

Voćna turšija se nekada često pripremala za zimu, a za mlađe generacije gospođa Biba je pripremila turšiju koja ih oduševljava svojim okusom. Sastojci njene turšije su divlje jabuke, kruške, dunje, trnjine, šipak, drenjak, gloginje, brekinje, aronija, oskoruše, borovnice i brusnice. Dio voća neophodan za pripremu beru sami, a jedan dio kupuju od provjerenih proizvođača.

Voćna turšija

Najprodavanji proizvod je Imuno mix koji veoma brzo popravlja krvnu sliku, a mješavina je meda, aronije, propolisa, sjemena koprive, lana, suncokreta, susama, oraha, badema i lješnika.





Fotografije: Ranka Vojnović i arhiva Habibe Malčić.

Comments