Jedna
poznanica me zamolila da napišem kako se sakuplja sjeme patlidžana, ali se
nadam da će tekst poslužiti i svima koji žele da sačuvaju sjeme određene sorte
koju uzgajaju.
Poštujte
zahtjeve patlidžana
Da
ne biste svake godine kupovali novo sjeme i da sačuvate sjeme sorte koju želite
da uzgajate i dalje najbolje je da sami sakupite sjeme iz plodova koje ste
uzgojili. Sakupljeno sjeme ima nekoliko prednosti:
1. 100%
ste sigurni da je to sjeme određene sorte. Naravno, ako ispoštujete neka
pravila uzgajanja patlidžana.
2. Ovako
sakupljene sjemenke imaju bolju klijavost od kupljenih sjemenki.
3. Sjeme
sorte sakupljeno sa biljaka iz vašeg vrta se već prilagodilo uslovima
mikroklime u vrtu.
Kako
bi dobili sjeme određene sorte potrebno je ispoštovati pravilo da se biljke
iste sorte patlidžana sade zajedno. Patlidžan jeste samooplodna vrsta i za
oprašivanje mu nisu neophodne pčele, ali ako su biljke različitih sorti
posađene zajedno može doći do unakrsne oplodnje usled djelovanja vjetra i insekata.
Važno
je da za ostavljanje sjemena ne koristite hibride, odnosno ukoliko ste kupili
sjeme sa oznakom F1 to znači da je u pitanju hibrid. Hibridi ne prenose svoje
osobine na potomstvo. Zbog toga što su nastali ukrštanjem hibridi daju
potomstvo, sledeću generaciju biljaka, sa osobinama roditeljskih sorti, sa
različitim svojstvima, manje uroda i slično.
Zato
za sjeme birajte samo sjeme sa sortnih biljaka. Na taj način ćete osigurati da
se vjerno prenose osobine iz generacije u generaciju.
Prostorna
udaljenost usjeva različitih sorti treba da bude najmanje 20m. Kako bi bili 100% sigurni
da ćemo sačuvati sortnu čistoću udaljenost između usjeva dvije sorte treba da
je 150m.
U
malim baštama teško je ispoštovati prostornu izolovanost i često se koriste
improvizovani zidovi od agroplatna ili usjevi većih biljaka koje su posađene
između parcela sa različitim sortama patlidžana.
Odaberite
kvalitetne plodove
Za
sakupljanje sjemena uvijek odaberite najbolje biljke i sa njih najbolje plodove
koji su karakteristični za sortu. Odaberite dobre biljke i namjenski ih
ostavite da donesu plodove za sjeme. Sa jedne biljke možete ubrati dva ili tri
ploda koje ostavite da u potpunosti dozriju. Ostale cvjetove i plodove uklonite
kako bi biljka sva hraniva trošla na ishranu plodova namjenjenih za sjeme. Nikad
ne uzimajte plodove sa biljka na kojima su vidljivi simptomi zaraze. Zrele
sjemenke ćete dobiti iz plodova patlidžana koje ostavite na bljci čak do prvog mraza. Ukoliko plodove uberete
ranije sjemenke neće stići da se u potpunosti razviju. Ako morate plodove
ubrati ranije dobro je da ih ostavite u prostoriji da sjemenke dozore.
Plodovi
spremni za uzimanje sjemenki su mekani. Odreže se gornji i donji dio ploda u
kome nema sjemenki, a za sakupljanje sjemena se koristi samo srednji sloj koji
je bogat sjemenom.
Po
načinu sakupljanja patlidžan je između paprike i paradajza. Sjeme je potrebno
izaprati od pulpe (mesa), ali nije potrebna fermentacija kao kod paradajza.
Najjednostavniji
način je da središnji dio patlidžana isječemo na kocke koje zatim potopimo u
vodi i rukama izgnječimo pulpu koja će da ispliva na površinu zajedno sa šturim
sjemenkama. Zdrave sjemenje će pasti na dno. Sjeme dobro izaprati u cjedilu.
Pošto
se sječenjme dosta sjemena ošteti može se u vodi prstima razdvajti sjeme od
pulpe. Na taj način ćemo dobiti veću količinu neoštećenih sjemenki samo je
proces dugotrajniji.
Nakon
izapiranja sjeme staviti da se suši poput sjemena paprike ili fermentisanog
sjemena paradajza. Sušenje se obavlja u sjeni na mjestu sa dobrom ventilaciom.
Istresemo sjeme na papir u jednom sloju i ostavimo da se suši. Kada se sjeme
osuši nakon nekoliko dana, dužina sušenja zavisi od temperature vazduha, sjeme
se pakuje u papirne vrećice.
Comments
Post a Comment