Kalanhoja - cvijeće koje uljepša zimske dane


Jedna od mojih omiljenih cvjetnih biljaka je kalanhoja. Možda mogu reći da sam ovisnik o ovom cvijeću. 😊 Da mogu da napravim staklenu baštu ispunjenu kalanhojama to bi bilo moje cvjetno mjesto za zimovanje.

Zima ne mora biti sumorna, siva već je možemo razveseliti i obojiti cvjetovima kalanhoje. Ova prelijepa sobna biljka poznata je pod nazivom Boginja suz, jer je prema legendi nastala iz suza jedne zaljubljene boginje. Simbol je ljubavi i zbog toga je biljka koja se veoma često poklanja. Kalanhoje su veoma zahvalne i lako se uzgajaju. U Evropu su stigle početkom 20. vijeka, a potiču sa Madagaskara, Kine, Južne Amerike. Pripada porodici krasula.

Cvjeta od novembra do marta

Postoje mnogobrojne kalanhoje koje se razlikuju po visini, bujnosti, obliku i boji listova, obliku i boji cvjetova. Stablo kalanhoje je zeleno i sočna, a sa starošću biljke postaje drvenasto. Kalanhoje su obično visoke od 20 do 50 cm. Listovi su mesnati, najčešće ovalni sa ravnim ili nazubljenim rubom.

Cvjetovi su mali, mnogobrojni i skupljeni u cvasti. Pojedinačni cvjetovi mogu biti sa jednim redom latica ili višeredni i izgledati kao male ružice. Obojenost cvjetova može biti žuta, crvena, narandžasta, roza, bijela, ljubičasta. Danas postoje i kalanhoje sa dvobojnim cvjetovima. Kalanhoje su zimske cvjetnice, cvjetaju od novembra do marta.


U zimskom perioda treba biti na osvjetljenom mjestu. Najbolje će joj biti pored prozora na zapadnoj ili istočnoj strani tokom ljeta. Zimi joj odgovara mjesto na južnoj strani, jer će bolje cvjetati.
Listovi kalanhoje imaju sposobnost čuvanja vode. Zbog toga kalanhoje mogu da prežive i kada ih zaboravite zaliti. Tokom ljeta se zalijeva jednom do dva puta tokom sedmice u zavisnosti od temperature. Ne podnosi preobilno zalijevanje, jer je podložnja trulenju korijena. Tokom hladnijeg dijela godine zalijeva se umjereno, svake dvije sedmice. Saksiju ne treba držati pored radijatora i pored toga što dobro podnosi centralno grijanje. Prilikom zalijevanja ne treba kvasiti biljke. Pustite da se supstrat malo prosuši izmežu dva zalijevanja.

U periodu obrazovanja cvjetnih pupoljaka najbolje je prihraniti đubrivom za kaktuse.

Kalanhoje su termofilne biljke. Odgovara joj temperatura iznad 12°C. Maksimalna temperatura koja joj odgovara je 29°C.

Njega kalanhoje podrazumjeva rezanje cvjetova koji su precvjetali. Rezanjem se odstranjuje cvjetna stabljika sa precvjetalim cvjetovima i suvi listovi. To će potaknuti grananje i rast biljke. Rezidba kalanhoje je veoma važno za buduće cvjetanje.

Nakon precvjetavanja biljka se može presaditi u malo veću saksiju.

Kalanhoja se razmnožava reznicama, listovima ili sjemenom. Uobičajen, najlakši i najsigurniji način je razmnožavanje reznicama. Najbolje je ukorjenjavanje kada se reznice uzmu sa matične biljke tokom kraja proljeća i početkom ljeta. Reznice se mogu uzimati tokom cijele godine, ali treba izbjegavati razmnožavanje reznicama kada je biljka u cvatu. Reznice trabaju biti dobro razvijene, dužine oko 10cm. Donje lišće sa reznice skinuti, dio koji se posadi u supstrat.

Biljke kalanhoje su dosta otporne kada su u pitanju biljne bolestu. Najčeše se na kalanhojama javljaju biljne bolesti iz grupe izazivača trulenja koje izazivaju Botrytis, Oidium, Phytophtora.

Vrste Kalanchoe daigremontania i Kalanchoe pinnatum se od davnina koriste u narodnoj medicini mnogih naroda. Zbog ljekovitosti soka iz listova ove kalanhoje se nazivaju Cvjetovi života ili Prijateljice žena.

Comments