Klice su još uvijek
nepoznanica u našoj ishrani, ali se sve više govori o dobrobiti konzumiranja
klica. Danas živimo u vremenu kada jedemo hranu punu otrova, udišemo zagađen vazduh
i teško je očuvati svoje zdravlje. Zbog toga su klice na meniju ljudi koji žele
da ostanu zdravi ili još češće žele da poboljšaju svoje zdravlje.
Upotreba klica nije samo
trend u savremenoj gastronomiji već potreba da se učinkovito pobrinemo za sebe.
Prednost klica je što uz minimalne troškove i rad dobijamo maksimalnu dobrobit
za naše zdravlje.
Klice nam pomažu kod jačanja
imuniteta, raznih stomačnih tegoba, gastritisa, regulišu crijevnu mikrofloru,
pomažu detoksikaciju organizma, snabjevaju nas vitaminima, mineralima i drugim
korisnim materijama. Klice štite ćelije od slobodnih radikala koji izazivaju
mnoga oboljenja. One nas štite od ubrzanog procesa starenja izazvanog stresom i
raznim zagađenjima.
Ko treba da izbjegava klice?
I pored toga što su klice super namirnica, njih ne treba da koriste određene grupe ljudi. Prvenstveno ih trebaju izbjegavati svi koji imaju probleme sa celijakijom i dvanaestoplačanom crijevu. Za njih je bolje da koriste mikropovrće ili sok od mlade, zelene pšenice. Djeca do 12 godina ne treba da koriste klice u ishrani.
Klice su lake za uzgajanje
Kada želimo da uzgajamo klice
u svojoj kuhinji potrebno je da imamo sjeme, teglu, gazu, gumicu, vodu i mnogo
strpljenja. Uzgajanje klica nije zahtjevno i ne treba vam skupa, moderna
operema.
Kada se odlučimo da uzgajamo
klice potrebno nam je sjeme iz organske proizvodnje. Većinu sjemena za
amatersko uzgajanje klica možemo pronaći u bio prodavnicama ili koristiti sjeme
povrća koje nije tretirano pesticidima. Teglica treba da je srednje veličine.
Sjemenke će upiti vodu i klijati. Zauzeće mnogo više prostora nego suvo sjeme.
Prilikom uzgajanja pšeničnih
klica uveče je potrebno dvije kašike sjemena usuti u teglicu i preliti sa
vodom. Nivo vode trerba da je bar dva prsta iznad sjemena. Na otvor teglice
staviti gazu i učvrstiti gumicom.
Gaza će spriječiti upadanje
prašine u klice i olakšati odlijevanje vode. Teglicu sa sjemenom u vodi je
najbolje pripremiti uvče i ostaviti do ujutro. Tada se voda odlije ne skidajući
gazu. Ona će nam poslužiti kao cjediljka.
Svakog dana je potrebno
izaprati sjeme koje klija. Ulijemo vodu u teglicu i izlijemo. Voda treba da se
dobro iskaplje, jer višak vode može dovesti do trulenja. Svaki dan vršimo
ispiranje 2 do 3 puta. Najbolje je koristiti vodu koja je odstojala 1 do 2h
prije ispiranja. Ovo sprečava pojavu trulenja.
Ukoliko primjetimo da
ajemenke ili klice trule ili da su pocrnile sav sadržaj bacite. Takve klice
nisu za upotrebu. Klice treba da su čiste i zdrave kako bi ih mogli
konzumirati.
U zavisnosti od temperature
pšenične klice će se razviti za 4 do 5 dana. Kada klice dostignu dužinu 3 do
5cm ili kad se pojavi zelena boja na klicama klice su pogodne za konzumaciju. „Zrele“
klice čuvamo u frižideru u posudi prekrivenoj gazom. Prije konzumacije klice se
isperu vodom. Tako se mogu očuvati 2 do 3 dana, a najviše 5 dana.
Što su klice svježije to su
zdravije. Jedna klica u sebi sadrži svu snagu i vitalnost odrasle biljke. To je
tajna ljekovitosti klica.
Klice i zdravlje
Klice iz organskog sjemena ne
sadrže toksine, holesterol. Odličan je izvor vitamina, minerala, esencijalnih
kiselina, antioksidanata, proteine. Najveća korist od klica je kada se jedu
sirove. Mogu da se dodaju salatama, namazima, supama, varivima. Klice mogu da
se suše i dobijeno brašno se koristi za pripremanje raznih jela, palačinki.
Okus klica i njihovo djelovanje
zavisi od biljne vrste. Rotkvice, brokola imaju specifičan okus. Klice od
amaranta jačaju krvne sudove. Klice lana uništavaju crijevne parazite i čiste
crijeva.
Klice možemo da uzgajamo iz sjemena: žitarica, mahunarki, kupusnjača. Amarant, pšenica, zob, mugo pasulj, obični pasulj, grašak, rotkvice, brokula, cikla su fantastičan izbor kada želimo da uživamo u različitim okusima.
Comments
Post a Comment