Klice - super hrana i lijek

 

Gotove klice!

Klice su još uvijek nepoznanica u našoj ishrani, ali se sve više govori o dobrobiti konzumiranja klica. Danas živimo u vremenu kada jedemo hranu punu otrova, udišemo zagađen vazduh i teško je očuvati svoje zdravlje. Zbog toga su klice na meniju ljudi koji žele da ostanu zdravi ili još češće žele da poboljšaju svoje zdravlje.

Upotreba klica nije samo trend u savremenoj gastronomiji već potreba da se učinkovito pobrinemo za sebe. Prednost klica je što uz minimalne troškove i rad dobijamo maksimalnu dobrobit za naše zdravlje.

Klice nam pomažu kod jačanja imuniteta, raznih stomačnih tegoba, gastritisa, regulišu crijevnu mikrofloru, pomažu detoksikaciju organizma, snabjevaju nas vitaminima, mineralima i drugim korisnim materijama. Klice štite ćelije od slobodnih radikala koji izazivaju mnoga oboljenja. One nas štite od ubrzanog procesa starenja izazvanog stresom i raznim zagađenjima.

Ko treba da izbjegava klice?

I pored toga što su klice super namirnica, njih ne treba da koriste određene grupe ljudi. Prvenstveno ih trebaju izbjegavati svi koji imaju probleme sa celijakijom i dvanaestoplačanom crijevu. Za njih je bolje da koriste mikropovrće ili sok od mlade, zelene pšenice. Djeca do 12 godina ne treba da koriste klice u ishrani.

Klice su lake za uzgajanje

Kada želimo da uzgajamo klice u svojoj kuhinji potrebno je da imamo sjeme, teglu, gazu, gumicu, vodu i mnogo strpljenja. Uzgajanje klica nije zahtjevno i ne treba vam skupa, moderna operema.  

Kada se odlučimo da uzgajamo klice potrebno nam je sjeme iz organske proizvodnje. Većinu sjemena za amatersko uzgajanje klica možemo pronaći u bio prodavnicama ili koristiti sjeme povrća koje nije tretirano pesticidima. Teglica treba da je srednje veličine. Sjemenke će upiti vodu i klijati. Zauzeće mnogo više prostora nego suvo sjeme.

Prilikom uzgajanja pšeničnih klica uveče je potrebno dvije kašike sjemena usuti u teglicu i preliti sa vodom. Nivo vode trerba da je bar dva prsta iznad sjemena. Na otvor teglice staviti gazu i učvrstiti gumicom.

 

Ja sam umjesto gaze i gumice stavila malu cjediljku koja je odgovarala otvoru teglice. Ovo su klice poslije tri dana.

Gaza će spriječiti upadanje prašine u klice i olakšati odlijevanje vode. Teglicu sa sjemenom u vodi je najbolje pripremiti uvče i ostaviti do ujutro. Tada se voda odlije ne skidajući gazu. Ona će nam poslužiti kao cjediljka.

Svakog dana je potrebno izaprati sjeme koje klija. Ulijemo vodu u teglicu i izlijemo. Voda treba da se dobro iskaplje, jer višak vode može dovesti do trulenja. Svaki dan vršimo ispiranje 2 do 3 puta. Najbolje je koristiti vodu koja je odstojala 1 do 2h prije ispiranja. Ovo sprečava pojavu trulenja.

Ukoliko primjetimo da ajemenke ili klice trule ili da su pocrnile sav sadržaj bacite. Takve klice nisu za upotrebu. Klice treba da su čiste i zdrave kako bi ih mogli konzumirati.

U zavisnosti od temperature pšenične klice će se razviti za 4 do 5 dana. Kada klice dostignu dužinu 3 do 5cm ili kad se pojavi zelena boja na klicama klice su pogodne za konzumaciju. „Zrele“ klice čuvamo u frižideru u posudi prekrivenoj gazom. Prije konzumacije klice se isperu vodom. Tako se mogu očuvati 2 do 3 dana, a najviše 5 dana.

Što su klice svježije to su zdravije. Jedna klica u sebi sadrži svu snagu i vitalnost odrasle biljke. To je tajna ljekovitosti klica.

Klice i zdravlje

Klice iz organskog sjemena ne sadrže toksine, holesterol. Odličan je izvor vitamina, minerala, esencijalnih kiselina, antioksidanata, proteine. Najveća korist od klica je kada se jedu sirove. Mogu da se dodaju salatama, namazima, supama, varivima. Klice mogu da se suše i dobijeno brašno se koristi za pripremanje raznih jela, palačinki.

Okus klica i njihovo djelovanje zavisi od biljne vrste. Rotkvice, brokola imaju specifičan okus. Klice od amaranta jačaju krvne sudove. Klice lana uništavaju crijevne parazite i čiste crijeva.

Klice možemo da uzgajamo iz sjemena: žitarica, mahunarki, kupusnjača. Amarant, pšenica, zob, mugo pasulj, obični pasulj, grašak, rotkvice, brokula, cikla su fantastičan izbor kada želimo da uživamo u različitim okusima.


Comments