Među
povrćem ima mnogo bliskih srodnika koji pripadaju istoj botaničkoj porodici i
rodu. Takav slučaj je sa tikvicama i tikvama. „Sve tikve su tikve, ali sve
tikvice nisu tikve.“
I
pored velike sličnosti možemo ih podijeliti na osnovu nekih karakteristika.
Tikvice
Za
tikvice možemo reći da su ljetno povrće. Za njih je karakteristično da se
njihov plod bere zelen (nezreo) i da se ne može skladištiti kao što je to slučaj sa
plodovima tikvi. U tikvice ubrajamo Cucurbita pepo i Cucurbita pattisonata.
Plodovi
raznih vrsta tikvica mogu biti duguljasti, okrugli ili spljošteni. Boja plodova
je najčešće svijetlozelena, tamnozelena ili žuta. U ovu grupu ubrajamo:
·
cukini tikvice,
·
patišonke i
·
male okrugle tikvice.
Tikvice
formiraju vriježe u obliku grma. Imaju manje listove i zauzimaju manji prostor.
Period vegetacije im je kraći. Veoma često su plodovi tikvica prvi plodovi koje
uberemo u bašti pod uslovom da ih spasimo od kasnog mraza. Sjeme tikvica je
manje, nježnijeg omotača i uglavnom bijele boje.
Veoma
su zahvalno povrće. Zbog njihovog blagog okusa pronašle su svoje mjesto u
velikom broju jela bilo kao glavna namirnica ili kao dodatak jelu. Za njihovu
pripremu je potrebno kraće vrijeme.
Tikve
Postoje
razni nazivi za tikve. Bundeve, ćurte, budimke, masirače, misirače, vrtne
tikve, zimske tikve, zimnjače su samo neki od naziva koji se odnose na sorte
tikvi. Bez obzira kako ih zvali tikvama je zajedničko da formiraju dugačke
vriježe i da im treba mnogo prostora. U tikve ubrajamo Cucurbita maxima i
Cucurbita moschata.
Vegetativni
period je duži nego kod tikvica, a bere se zreo plod. Zbog toga se tikve mogu
dugo čuvati. Tikve koje imaju tvrđu koru i meso mogu se čuvati preko cijele
zime u svježem stanju.
Po
obliku i boji postoje razne tikve. Mogu biti okrugle, duguljaste, izdužene,
nepravilnih oblika. Okus mesa ploda tikvi je različit i kreće se od blagog
okusa do veoma intenzivnog. Takođe, tikve se razlikuju i po strukturi mesa.
Sjeme tikvi je veće, ima tvrđi omotač i najčešće je žute ili narandžaste boje.
Comments
Post a Comment