Kako se razlikuju tikvice i tikve?



Među povrćem ima mnogo bliskih srodnika koji pripadaju istoj botaničkoj porodici i rodu. Takav slučaj je sa tikvicama i tikvama. „Sve tikve su tikve, ali sve tikvice nisu tikve.“

I pored velike sličnosti možemo ih podijeliti na osnovu nekih karakteristika.

Tikvice          


                                              

Za tikvice možemo reći da su ljetno povrće. Za njih je karakteristično da se njihov plod bere zelen (nezreo) i da se ne može skladištiti kao što je to slučaj sa plodovima tikvi. U tikvice ubrajamo Cucurbita pepo i Cucurbita pattisonata.

Plodovi raznih vrsta tikvica mogu biti duguljasti, okrugli ili spljošteni. Boja plodova je najčešće svijetlozelena, tamnozelena ili žuta. U ovu grupu ubrajamo:

·         cukini tikvice,

·         patišonke i

·         male okrugle tikvice.




Tikvice formiraju vriježe u obliku grma. Imaju manje listove i zauzimaju manji prostor. Period vegetacije im je kraći. Veoma često su plodovi tikvica prvi plodovi koje uberemo u bašti pod uslovom da ih spasimo od kasnog mraza. Sjeme tikvica je manje, nježnijeg omotača i uglavnom bijele boje.

Veoma su zahvalno povrće. Zbog njihovog blagog okusa pronašle su svoje mjesto u velikom broju jela bilo kao glavna namirnica ili kao dodatak jelu. Za njihovu pripremu je potrebno kraće vrijeme.

Tikve



Postoje razni nazivi za tikve. Bundeve, ćurte, budimke, masirače, misirače, vrtne tikve, zimske tikve, zimnjače su samo neki od naziva koji se odnose na sorte tikvi. Bez obzira kako ih zvali tikvama je zajedničko da formiraju dugačke vriježe i da im treba mnogo prostora. U tikve ubrajamo Cucurbita maxima i Cucurbita moschata.

Vegetativni period je duži nego kod tikvica, a bere se zreo plod. Zbog toga se tikve mogu dugo čuvati. Tikve koje imaju tvrđu koru i meso mogu se čuvati preko cijele zime u svježem stanju.

Po obliku i boji postoje razne tikve. Mogu biti okrugle, duguljaste, izdužene, nepravilnih oblika. Okus mesa ploda tikvi je različit i kreće se od blagog okusa do veoma intenzivnog. Takođe, tikve se razlikuju i po strukturi mesa. Sjeme tikvi je veće, ima tvrđi omotač i najčešće je žute ili narandžaste boje.

Comments