Paradajz je voće ili povrće?

 



Vječita dilema vezana za paradajz je da li je voće ili povrće. Gledano botanički plod paradajza je bobica okuglog oblika sa tankom pokožica. Unutrašnjost ploda se sastoji od sočnog tkiva i mnoštva malih sjemenki. Osim toga, biljka paradajza formira grm i generativno se razmnožava sjemenom.

Na osnovu toga možemo reči da je paradajz voće. Zašto ga svrstavamo u povrće?

Paradajz potiče iz Južne Amerike, a Indijanci su ga zvali hitomatl. Inke i Asteci su pvi počeli da uzgajaju paradajz, a Španjolci su ga prenijeli u Evropu. U početku je paradajz bio samo egzotična biljka sa lijepim, crvenim plodovima. Kao ukrasna biljka veoma bzo se širi u Španiji, Portugalu, Italiji i jugu Fancuske. Sve do polovine 19. stoljeća paradajz je smatran otrovnom biljkom i plodovi se nisu jeli.

Paradajz pripada porodici pomoćnica Solanaceae, a za sve pripadnike ove porodice je zajedničko  da sadrže materiju solanin od koje potiče otrovnost. Solanin je u biljci paradajza prisutan, ali ga nema u zrelim plodovima. Nepoznavanje te osobine paradajza dovelo je da je dugo vremena smatrano da su njegovi plodovi nejestivi.

Sve karakteristike paradajza ukazuju da se radi o voću, ali je u 19. stoljeću ozmačen kao povrće. Razlog tome je uvoz paradajza iz Evrope u USA i visoke carine za povrće, dok za voće carine nisu postojale ili su bile male. Zbog toga je Vrhovni sud USA 1893. godine proglasio paradajz povrćem. Veliki obim uvoza paradajza u USA pokrenuo je spor i sud je paradajz proglasio povrćem na osnovu njegove kulinarske upotrebe. Koristi se u pripremanju umaka i kao namirinica u slanim jelim sa drugim povrćem, mesom i ribom. Osim toga, plodovi paradajza nisu slatki i rijetko se koriste u pipremi poslastica i slatkih jela.


Comments