Šta ćete prvo posijati u bašti?

 




Nova sezona i sjetva povrća u bašti su pred nama. Kulture koje mogu podnijeti vremenske uslove su bob, bijeli luk i grašak. Njima neće smetati niske temperature. Prva kultura koju sijemo u našoj bašti je bob. Mnogo je ljudi koji bob siju u kasnu jesen ili tokom zime. Kod nas to nije moguće zbog visokog nivoa podzemne vode, a pojedinih godina zbog velikih padavina dolazi do poplava. Zbog toga je kraj februara rezervisan za bob koji klija i niče već na 10ºC.

Poslije njega obavlja se sjetva graška i bijelog luka. Kada je u pitanju grašak sijemo sorte niske stabljike. U pitanju su sorte Mali provansalac, Kelvedon i druge. Odlikuju se niskim rastom. Prednost je što brzo rastu. To im omogućava da izbjegnu visoke temperature, manjak vlage, napad štetočina, pojavu bolesti. Neće vam trebati velika armaturu kao što je slučaj s visokim sortama. Manja je količina hraniva koja je potrebna biljci. Manje vode treba za zalijevanje, pod uslovom da bude potrebno.

Jari ili proljetni bijeli luk je otporniji na niske temperature od crvenog. Čenove ili komade odvojite neposredno ili dan prije sjetve. Odvojeni od osnove brzo propadaju.


Comments